Препис!

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ШУМЕН

9700 гр. Шумен, бул. "Славянски" № 17, тел./факс: 054/800400,
e-mail: оbsavet@shumen.bg, www.shumen.bg

 

 

РЕШЕНИЕ №412
по протокол № 17 от 23.02.2017
на заседание на Общинския съвет

 

ОТНОСНО:Предоставяне на ползването на пасищата, мерите и ливадите за стопанската 2017/2018 г.

/с 33 гласа „за", без „против" и 1 „въздържал се"/

На основание чл. 37и и чл. 37о от ЗСПЗЗ и чл. 98 и сл. от ППЗСПЗЗ дава съгласие за предоставяне на мери, пасища и ливади - общинска собственост и по чл. 19 и § 26 от ЗСПЗЗ за общо и за индивидуално ползване през стопанската 2017/2018 г., както следва:

1. Утвърждава Годишен план за паша за стопанската 2017/2018 г. за общо и индивидуално ползване на мери и пасища - общинска собственост и по чл. 19 и § 26 от ЗСПЗЗ, съгласно Приложение 2.

2. Определя следните Правила за ползването на мерите, пасищата и ливадите на територията на общината:

2.1. Ползването на мерите, пасищата и ливадите да се извършва в съответствие с изискванията за дългосрочното им опазване и опазване на биологичното разнообразие, предотвратяване на изоставянето на пасищата и използването на земите за други цели.

2.2. Мерите, пасищата и ливадите, определени за общо ползване, се ползват безвъзмездно от всички лица, притежаващи животни, в съответствие с традиционната практика на жителите от населеното място с дребни земеделски стопанства за пасищно животновъдство върху обществените мери и пасища, включително чрез образуване на едно или повече колективни стада, съгласно § 2д от ЗСПЗЗ.

2.3. Мерите, пасищата и ливадите от общинския поземлен фонд, определени за индивидуално ползване, могат да се отдават под наем или аренда по реда на чл. 24а, ал. 2, т. 6 от ЗСПЗЗ на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, съобразно броя и вида на регистрираните животни, по процедурата, определена в чл. 37и от ЗСПЗЗ и чл. 98 и сл. от ППЗСПЗЗ. Срокът на договорите е 5 стопански години.

2.4. Останалите свободни пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд се отдават под наем чрез търг, в който се допускат до участие само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, а договорите се сключват за една стопанска година.

2.5. Останалите след провеждане на търга по предходното изречение свободни пасища, мери и ливади се отдават под наем чрез търг на собственици на пасищни селскостопански животни и на лица, които поемат задължение да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние, а договорите се сключват за една стопанска година.

3. Определя следните задължения на общината и на ползвателите за поддържането на мерите, пасищата и ливадите:

3.1. Задължения на общината:

- Да осигури безпрепятствено ползване на общинските мери, пасища и ливади за извеждане на паша на притежаваните от земеделските стопани животни;

- Да се предоставят на земеделските стопани или техните сдружения, регистрирани като юридически лица, данни за парцелите на общинските мери, пасища и ливади.

3.2. Задължения на ползвателите:

- Да не променят предназначението на мерите, пасищата и ливадите;

- Да не използват мерите, пасищата и ливадите за неземеделски нужди;

- Да поддържат мерите, пасищата и ливадите в добро земеделско и екологично състояние;

- Да почистват мерите, пасищата и ливадите от замърсяване и камъни;

- Да не допускат замърсяването на мерите, пасищата и ливадите с битови, строителни, производствени, опасни и други отпадъци;

- Предоставените площи да се опазват от ерозия, заблатяване, засоляване и други увреждания;

- Мерите, пасищата и ливадите да се поддържат чрез паша с минимална гъстота 0.15 животински единици на хектар, съгласно Национален стандарт 4.1., като се допуска минимум 1 коситба за съответната година;

- Мерите, пасищата и ливадите да се почистват от нежелана храстовидна растителност и да се провежда борба с устойчиви растителни видове, съгласно Национален стандарт 4.2.;

- Задължително да се запазват съществуващите полски граници /синори/, съгласно Национален стандарт 4.3.;

- Задължително да се опазват площите в близост до гори от навлизането на дървесна и храстовидна растителност в тях, съгласно Национален стандарт 4.4.;

- Забранява се паленето на растителност в мерите, пасищата и ливадите;

- Забранява се наторяване с утайки от пречистването на отпадъчни води;

- Забранява се ограждане на предоставените мери, пасища и ливади, или ограничаване на свободния достъп до тях.

4. Условия за ползване на мерите, пасищата и ливадите от общинския поземлен фонд:

4.1. Цената за предоставяне под наем за индивидуално ползване на мерите, пасищата и ливадите от общинския поземлен фонд за стопанската 2017/2018 г. се определя в размерите по Приложение 1 и се заплаща към датата на сключване на договора.

4.2. С ползвателите на мери, пасища и ливади за индивидуално ползване се сключват договори за наем за срок от 5 стопански години, когато се предоставят по реда на чл. 24, ал. 2 и чл. 37и, ал.1 до ал. 12 от ЗСПЗЗ, и за срок от 1 стопанска година, когато се предоставят чрез търг по реда на чл. 37и, ал. 13 и ал. 14 от ЗСПЗЗ.

4.3. Мерите, пасищата и ливадите, отдадени под наем за индивидуално ползване, не могат да се преотдават на трети лица.

5. За останалите свободни пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд по т. 2.4 и т. 2.5 да се проведе търг с тайно наддаване за предоставянето им под наем за индивидуално ползване при спазване на изискванията на чл. 37и от ЗСПЗЗ и настоящите правила, при следните условия:

5.1. Определя начална тръжна цена в размер на цените по Приложение 1;

5.2. До участие в търга да се допускат лицата, определени в чл. 37и, ал. 13 и ал. 14 от ЗСПЗЗ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ: /п/проф. дтн инж. Б. Беджев


Дата:
гр. Шумен

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА,
ПРОТОКОЛИСТ: /М. Шарбанова/