ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

Относно:Даване мнение по постъпила преписка Вх.№ 94-01/376 от 04.04.2005г. от Администрацията на Президента на РБългария, във връзка с подадена молба от Мартин Иванов Тодоров за опрощаване на задължение от невнесени здравноосигурителни вноски към фонд “Здравно осигуряване”.

 

Задължението на г-н Тодоров произтича от невнесени осигурителни вноски за здравно осигуряване в размер на – главница 127.47 лв., лихва 81.97 лв., всичко 209.41 лв. Лихвата е начислена до 31 май 2005г.

С цел изясняване на здравноосигурителния статус на молителя и причината за възникналото задължение, Районно управление “Социално осигуряване” е изискала необходимите документи и справки от лицето и Районната здравноосигурителна каса гр.Шумен. След въвеждане на оправдателните документи в персоналния регистър на Националния осигурителен институт е констатирано, че г-н Тодоров дължи здравноосигурителни вноски за времето от 01.01.2000 г. до 28.02.2001 година.

През този период лицето е било на 24 години, не е бил семеен и е следвало сам да се здравно осигурява, съгласно чл.40, ал.4 от Закона за здравното осигуряване

В мотивираното становище на РУ”Социално осигуряване” – Шумен по исканото опрощаване от г-н Тодоров е посочено, че не изразяват становище по опрощаване на здравноосигурителните вноски, тъй като те не са към фондовете на Националния осигурителен институт.

Г-н Тодоров е 29 годишен, несемеен, безработен. Не декларира доходи от трудови и извънтрудови дейности. Не е освидетелстван от ТЕЛК, като лице с трайно загубена степен на трудоспособност. Притежава ? идеална част от недвижим имот в гр.Шумен, ул.”В.Априлов” №38.

На основание гореизложеното

П Р Е Д Л А Г А М :

Съгласно чл.9 от Указ № 2773 от 23.12.1980 г. и чл.22, ал.1 от ЗМСМА, Общински съвет – Шумен да разгледа искането на Мартин Иванов Тодоров от гр.Шумен, бул.”С.Велики” 59, ап.3 за опрощаване на задължение от невнесени здравноосигурителни вноски към фонд ”Здравно осигуряване” и да се произнесе с мотивирано мнение по основателността на искането.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ. КМЕТ по
"СП и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ":
/д-р Е.Станчева/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/