ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

Относно:Сключване на Договор за сътрудничество между Община Шумен и Община Адапазаръ, Република Турция

 

Ръководството на Община Адапазаръ, Република Турция и ръководството на Община Шумен, съобразявайки се с традициите във взаимоотношенията между двете държави, както и с благоприятния опит, натрупан в тази насока при размяната на две делегации през настоящата 2005 година, изявяват желание да създадат трайно и договорено сътрудничество между двете общини в различни сфери на обществения живот – в областта на икономиката, туризма, културата, науката, изкуството, образоването, здравеопазването и спорта в съответствие с новите европейски и световни икономически реалности.

Във връзка с това, предлагам на Общинския съвет да

Р Е Ш И :

Да бъде сключен договор за сътрудничество между Община Шумен и Община Адапазаръ, Република Турция.

Приложение: проект за договор.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ. КМЕТ по
"Култура, просвета и образование":
/Д. Иванова/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/

ПРИЛOЖЕНИЕ:

Д О Г О В О Р
З А    С Ъ Т Р У Д Н И Ч Е С Т В О

МЕЖДУ   О Б Щ И Н А    Ш У М Е Н,   РЕПУБЛИКА БЪГАРИЯ
И   О Б Щ И Н А    А Д А П А З А Р Ъ,   РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ

Ръководството на Община Адапазаръ, Република Турция и ръководството на Община Шумен, съобразявайки се с традициите във взаимоотношенията между двете държави, както и с благоприятния опит, натрупан в тази насока, изявяват желание да създадат сътрудничество между двете общини в областта на икономиката, туризма, културата, науката, изкуството, образованието, здравеопазването и спорта в съответствие с новите европейски и световни икономически реалности, в условията на нови политически отношения, като по този начин се стремят да съдействат за установяването на човешки права, в основата на които стоят правото и мира и за пълното запазване на свободата в международен план.

Съзнавайки позитивния характер и значимостта на осъществените в Европа политически и институционални промени, двете страни желаят да работят съвместно за развитието на сътрудничеството и приятелските отношения между Република Турция и Република България, водени от убеждението, че усилието и старанието на техните представители ще позволи на Община Адапазаръ и на Община Шумен да си сътрудничат в полза на техните граждани.

За постигането на поставените цели страните се споразумяха за следното:

ЧЛЕН 1

Община Адапазаръ и Община Шумен се задължават да развиват своите връзки въз основа на равенството и взаимното уважение.

ЧЛЕН 2

И двете страни са съгласни да подпомагат установяването на нови, почиващи на взаимната изгода икономически връзки и официални контакти между намиращите се на тяхна територия предприятия, кооперации и стопански сдружения.

ЧЛЕН 3

Страните да улесняват и да насърчават инвестициите, представляващи взаимен интерес.

ЧЛЕН 4

Предвид глобалния характер на екологичните проблеми, страните да укрепват сътрудничеството си в тази област чрез обмен на информация и чрез конкретни споразумения на равнище общини, предприятия и организации.

ЧЛЕН 5

Страните да подпомагат сътрудничеството между търговско-промишлените палати.

ЧЛЕН 6

Страните предлагат да бъдат сключени договори между научни, културни, просветни институции и организации с цел обмен на делегации, представени от учащи, учители, преподаватели, изследователи, художествени и научни колективи.

ЧЛЕН 7

Страните по договора да си сътрудничат в областта на здравеопазването и спорта.

ЧЛЕН 8

Двете страни редовно да се информират за дейности от своя културен живот и за социално-икономическото си развитие.

ЧЛЕН 9

Обменът на делегации да се осъществява въз основа на предварително споразумение, като във всеки случай разходите бъдат поемани от приемащата страна.

ЧЛЕН 10

Настоящият договор не е насочен срещу трета страна.

ЧЛЕН 11

Настоящият договор се сключва за срок от ................ години, считано от датата на подписването му. След изтичането му автоматично се продължава за нов годишен период, освен ако някоя от страните по договора не уведоми другата страна за прекратяването му поне шест месеца преди изтичането на определения срок.

Договорът е подписан в ............................ на ................................... и е изготвен в два еднакво валидни екземпляра на български и турски език.

 

ЗА ОБЩИНА ШУМЕН
ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ
КМЕТ:
ЗА ОБЩИНА АДАПАЗАРЪ
СЮЛЕЙМАН ДИШЛИ
КМЕТ: