ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО:Безвъзмездно придобиване правото на собственост върху съоръжения за външно изкуствено осветление (УО) на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти – публична общинска собственост, находящи се на територията на Община Шумен, на основание §4, ал.8 от ПЗР на Закона за енергетиката.

 

Във връзка с поставения с §4 ал.8 от ПЗР на Закона за енергетиката /ЗЕ/ срок и направени постъпки от настоящия собственик – “Е.ОН БЪЛГАРИЯ” АД след приватизацията на 72 от електроразпределителните дружества на територията на Република България /енергийни предприятия по смисъла на ЗЕ/, НСОРБ състави работна група, която да подпомогне извършване на необходимите действия по прехвърляне в полза на общините правото на собственост върху включените в активите на тези дружества съоръжения за външно изкуствено осветление (УО) на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти – публична общинска собственост.

Макар срокът да не е преклузивен, следва да се предприемат подготвителни действия по прехвърлянето на собствеността.

Проведени са няколко работни срещи между представители на НСОРБ, общините Търговище, Разград и Шумен, и на електроразпределитено дружество “Е.ОН България“ АД, на които се обсъдиха условията при които следва да се сключат договорите за прехвърляне правото на собственост върху включените в активите на тези дружества съоръжения за външно изкуствено осветление (УО) на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти – публична общинска собственост.

Предварително уточнените условия касаят особеностите при прехвърлянето на собствеността и владението върху трите различни вида съоръжения за УО /кабелни мрежи, въздушни мрежи ниско напрежение, въздушни мрежи с усукани проводници/ и възникващите впоследствие ангажименти на общините за последващата им поддръжка и експлоатация, както и възможни затруднения в условията на смесена собственост в частта на нулевия проводник при двата вида въздушни мрежи. Тези особености налагат извода, че въпреки безвъзмездното прехвърляне на собствеността се налага произнасяне на Общинските съвети.

Предвид изложеното, и налагащото се в кратки срокове прилагане разпоредбата на с §4 ал.8 от ПЗР на Закона за енергетиката, предлагам Общинският съвет да вземе следното

Р Е Ш Е Н И E :

1.На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА и чл. 34 от Закона за общинска собственост, и на основание §4, ал.8 от ПЗР на Закона за енергетиката, Общински съвет – Шумен дава съгласие за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Шумен правото на собственост върху включените в активите на “Електроразпределение –Варна” АД, Клон Шумен /енергийно предприятие по смисъла на ЗЕ/ функциониращи съоръжения за външно изкуствено осветление (УО) на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти – публична общинска собственост, находящи се на територията на Община Шумен.

2. Възлага на Кмета на Община Шумен да извърши всички необходими действия, относно:

2.1.Сключване на договор за придобиване правото на собственост и прехвърляне владението на съоръженията за УО по т.1

2.2. Сключване на договор за последваща експлоатация и поддръжка на съоръженията за УО, включително определяне условията за достъп до мрежите ниско напрежение – собственост на енергийното предприятие, в съответствие с действащата нормативна уредба за енергийните обекти и съоръжения.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ. КМЕТ ПО СВИР:
/ИНЖ. М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/