ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО:Определяне на цени за отдаване под наем на земи от Общинския поземлен фонд при оземляване на безимотни и малоимотни граждани по НОБМГ през стопанската 2005/2006г.

 

Съгласно чл. 25 от наредбата Общинският съвет определя колко декара общинска земя, в кои землища и местности ще се предоставя на малоимотни и безимотни лица, земите, които могат да се отдават под наем или аренда и размера на наема или арендното плащане, като наемът не може да бъде по-малък от този, определен за земите от държавния поземлен фонд. Съгласно чл. 3, ал. 2 от Наредбата за оземляване на безимотни и малоимотни граждани земите от общинския поземлен фонд, които ще се предоставят за оземляване, се определят по землища, размер, местоположение, цена и начин на оземляване с решение на Общинския съвет. Предложенията за оземляване се изготвят от общинската служба по земеделие и гори. При оземляване чрез отдаване под наем в предложенията на общинската служба по земеделие и гори не се включва цената, поради което предложението на общинската администрация е в тези случаи през настоящата стопанска година да се ползват цените за отдаване под наем и аренда на земи от общинския и остатъчния поземлен фонд за стопанската 2005/2006г., определени с решение № 456 от 12.07.2005г., като допълнително се определят и цени за отдаване под наем на ливади за безимотни и малоимотни граждани.

Предвид гореизложеното предлагам Общинският съвет да вземе следните

Р Е Ш Е Н И Я :

1. Във връзка с чл. 3, ал. 2 от Наредбата за оземляване на безимотни и малоимотни граждани се определят за следните цени при оземляване на безимотни и малоимотни граждани по реда на наредбата чрез отдаване под наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд за стопанската 2005/2006г.:

№       Вид на
обработваемата
земя
Годишен наем за 1 дка
за безимотни и
малоимотни граждани /лв./
1. Ниви 
І и ІІ категория 6.00 лв.
ІІІ и ІV категория 5.00 лв.
V и VІ категория 4.00 лв.
VІІ и над VІІ категория 2.00 лв
2. Ливади и други многогод. култури 
І и ІІ категория 5.00 лв.
ІІІ и ІV категория 4.00 лв.
V и VІ категория 2.50 лв.
VІІ и над VІІ категория 2.00 лв.
3. Трайни насаждения 
І и ІІ категория 7.50 лв.
ІІІ и ІV категория 6.00 лв.
V и VІ категория 4.00 лв.
VІІ и над VІІ категория 3.00 лв.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ. КМЕТ ПО СВИР:
/ИНЖ. М. КУНЕВ/
ВНОСИТЕЛ,
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/