ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО:Безвъзмездно ползване на общински жилища

 

Уважаема г-жо Председател,
      Дами и Господа Общински съветници,

В Община Шумен постъпи Докладна записка. от Директора на ГПЧЕ “Н.Й.Вапцаров”, в която се излага необходимостта от определяне на общинските жилища на гимназията за настаняване на чуждестранни преподаватели – доброволци от “Корпуса на мира”, и за които училището да не заплаща наем.

Представено е и Споразумение между “Корпус на мира”– САЩ и ГПЧЕ “Н.Й.Вапцаров”, след което Кметът на Общината е издал Настанителни заповеди с определена наемна цена, съгласно чл.8, раздел ІІ от Методика за определяне на наемна цена за общински жилищен имот, приета с Решение №18/2.03.2005г. на ОбС. Предоставените апартаменти са на адреси:

1. ул. “Цар Освободител” №86, ап.4 - с месечна наемна цена от 36 лв.;

2. ул. “Константин Преславски” №2,ап.30 - с месечна наемна цена от 60 лв.

Поисканото от Общинска администрация становище на Управителя на “ОЖИ”ЕООД за възможността жилищата да бъдат предоставяни безвъзмездно е, че жилищата могат да се предоставят без заплащане на наем, с оглед на това, че в тях ще бъдат направени ремонти и ще се обзаведат от и за сметка на ГПЧЕ “Н.Й.Вапцаров”.

По същия ред е предоставено жилище и на СОУ “Йоан Екзарх Български” – ул.”Цар Освободител “№ 24, ап.31 – с месечна наемна цена от 40 лв.

Дирекция “Просвета, култура и младежки дейности” при Община Шумен и Регионален инспекторат по образованието гр. Шумен също са оказали съдействие при установяване на контакти между учебните заведения – ГПЧЕ “Н.Й.Вапцаров”, СОУ “Йоан Екзарх Български” и “Корпуса на мира” и подкрепят инициативата на гимназиите за осигуряване на преподаватели - чужденци. Опитът показва, че работата с такива учители е резултатна и изключително полезна за издигане качеството на чуждоезиковото обучение на децата в гр. Шумен. Нараства и мотивацията на учениците за участие в национални и международни изяви, както и реалните възможности на децата за продължаване на образованието си в авторитетни европейски и американски учебни заведения.

Общинска администрация подкрепя инициативите на шуменските училища за привличане на преподаватели по чуждоезиково обучение от “Корпуса на мира” и предлага тяхното настаняване в общински жилища да бъде без заплащане на наем.

С оглед на гореизложеното, предлагам на Общинския съвет да вземе следните

Р Е Ш Е Н И Я:

1. В жилищата, предоставени на учебни заведения в системата на средното образование на територията на гр. Шумен за настаняване на чуждестранни специалисти, работещи по различни международни споразумения, за срока на пребиването им, да се настаняват преподаватели - чужденци без заплащане на наем.

2. Ремонтите, обзавеждането и заплащането на консумативи са за сметка на съответното учебно заведение.

3. За периода от време, в който няма настанени чуждестранни специалисти, в тези жилища, по предложение на директорите на учебните заведения, могат да се настаняват и други специалисти, работещи в съответното училище, срещу заплащане на наем по сключен договор с “ОЖИ” ЕООД гр. Шумен.

4. Възлага на Кмета на общината да извърши необходимите действия по настоящото решение.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ. КМЕТ ПО СОЦИАЛНА
ПОЛИТИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
/Д-Р Е. СТАНЧЕВА/

КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/