ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Освобождаване жителите на с. Дибич от заплащане на 50% от размера на такса “Битови отпадъци” за 2005 г.

В края на 2004 г. в изпълнение на Закона за местните данъци и такси относно определяне размера на такса “Битови отпадъци” за 2005 г. поискахме информация от Данъчно подразделение гр. Шумен за размера на данъчните оценки по населени места в Община Шумен. На база на предоставената информация и изготвените план-сметки за разходите по дейностите сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на битовите отпадъци в депо бе определен промилът.

През месец януари, когато жителите на с. Дибич получиха известия от ТДД за дължимите суми по такса “Битови отпадъци” се установи, че същите са значително по-високи от тези за 2004 г. при условие, че промилът бе намален от 15 за 2004 г. на 11 за 2005 г. Това е в резултат на неизпълнени задължения от ТДД за своевременно предоставяне на актуализираните данъчни оценки на недвижимите имоти в съответствие със Заповед № РД-02-14-256 от 31.05.2004 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството и променена категория на с. Дибич от шеста на пета. Поради промяна на категорията данъчната оценка на имотите в селището се увеличава. В момента на жителите на с. Дибич са начислени двойно повече средства от необходимите за дейността и населението с основание негодува.

Впредвид многобройните жалби от жителити на с. Дибич с писмо изх. № 91-00-25/31.03.2005 г. до Министерство на финансите помолихме за индивидуално решение на въпроса за с. Дибич. За съжаление досега отговор не сме получили.

Успоредно бе отправено запитване до Националното сдружение на общините в Република България за оказване съдействие по решение на възникналия казус. НСОРБ ни уведоми, че би могло общинският съвет на основание чл. 9 и във връзка с чл. 8,ал.1,т.1 и т.3 от ЗМДТ и своята наредба по чл. 9 с решение да освободи гражданите на с. Дибич от заплащане на 50 % от размера на определената такса. Надвнесените суми могат да се върнат.

На основание чл.8,ал.1,т.1 и т.3 от Закона за местните данъци и такси и във връзка с чл.4,ал.1,т.1 и т.3 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Шумен предлагам на Общински съвет Шумен да вземе следните

РЕШЕНИЕ:

1. Освобождава жителите на с. Дибич от заплащане на 50 % от размера на такса “Битови отпадъци” за 2005 г.

2. Надвнесените суми да бъдат възстановени.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"УТСЕ":
/инж. С. Сотиров/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/