ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Приемане на годишните счетоводни отчети на едноличните общински търговски дружества

През периода 2000 – 2002г. с решения на Общинския съвет – Шумен бяха учредени новите еднолични общински търговски дружества с капитал – собственост на Община Шумен. Към 31.12.2004г. Община Шумен е едноличен собственик на капитала на общо 15 търговски дружества, от които 9 – в областта на здравеопазването, както следва:

1. “Общински пазари” ЕАД,
2. “Обреден дом” ЕООД,
3. “Общински жилища и имоти” ЕООД,
4. “Младежки дом” ЕООД,
5. “Паркинги и гаражи - Шумен” ЕООД,
6. “Общински медиен център” ЕООД,
7. “МДЛ Ядрено-магнитен резонанс” ЕООД,
8. “Диагностично – консултативен център І – Шумен” ЕООД,
9. “Медицински център І – Шумен” ЕООД,
10. “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина – Шумен” ЕООД,
11. “Медико – диагностична лаборатория ДЕНТ – Шумен” ЕООД,
12. “Медико – техническа лаборатория І – Шумен” ЕООД,
13. “Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар – Шумен” ЕООД,
14. “Областен диспансер за онкологични заболявания със стационар – Шумен” ЕООД,
15. Областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар - Шумен” ЕООД.

С Решение № 219 от 30.09.2004г. “Младежки дом” ЕООД беше прекратен и беше открито производство по ликвидация на дружеството. След извършената приватизация на мажоритарнтите и миноритарни дялове и пакети акции от общински търговски дружества общината към момента притежава по 20 % от капитала на “Търговска мрежа – 2003” АД /с досегашно наименование “Нармаг – Шумен” АД/, “Метал” АД, “Балкан” АД и “Инвест” ООД и е съдружник във “В и К – Шумен” ООД и акционер в “МБАЛ – Шумен” АД. Годишните отчети и баланси на “В и К” ООД и на “МБАЛ – Шумен” АД са приети и представителите на Община Шумен са упълномощени да гласуват на общите събрания на дружествата съответно с решения № 424 от 04.05.2005г. и № 431 от 20.05.2005г.

Във връзка с чл. 137, т. 3 и т. 5 и чл. 221, т. 7 и т. 10 от Търговския закон, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 13 и чл. 14, ал. 1, т. 13 от Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества, Общинският съвет следва да приеме годишните счетоводни отчети на едноличните общински търговски дружества за 2004г. и да освободи органите на управление от отговорност или да предяви иск срещу тях. Съгласно чл. 20 и 21 от Наредбата в търговските дружества, в които общината е акционер или съдружник, лицата, които представляват общината в общото събрание, трябва да вземат предварително решение от Общинския съвет по изброените въпроси. Поради това общинската администрация изиска от едноличните общински търговски дружества и търговските дружества с общинско участие да представят финансовите си отчети за 2004г. и анализи на дейността на дружествата и органите на управление. Материалите са на разположение в общинската администрация, а годишните икономически показатели на едноличните общински търговски дружества, и на тези, в които Община Шумен е акционер или съдружник към 31.12.2004г., са дадени в Приложение1.

Като се има предвид гореизложеното, предлагам Общинският съвет да вземе следните

Р Е Ш Е Н И Я:

1. Във връзка с чл. 137, т. 3 и т. 5 и чл. 221, т. 7 и т. 10 от Търговския закон, на основание чл. 13, ал. 1, т.13 и чл. 14, ал. 1, т. 13 от Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества приема годишните счетоводни отчети за 2004г. и освобождава от отговорност органите за управление на общинските еднолични търговски дружества:

1.1. “Общински пазари” ЕАД
1.2. “Обреден дом” ЕООД
1.3. “Паркинги и гаражи – Шумен” ЕООД
1.4. “Общински жилища и имоти” ЕООД
1.5. “Общински медиен център” ЕООД
1.6. “Диагностично-консултативен център І - Шумен” ЕООД
1.7. “Медицински център І – Шумен” ЕООД
1.8. “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина – Шумен” ЕООД
1.9. “Медико-диагностична лаборатория ДЕНТ – Шумен” ЕООД
1.10. “Медико-техническа лаборатория І – Шумен” ЕООД
1.11. “Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар – Шумен” ЕООД
1.12. “Областен диспансер за онкологични заболявания със стационар – Шумен” ЕООД
1.13. “Областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар – Шумен” ЕООД

2. Във връзка с чл. 20 и чл. 21 от Наредбата за упражняване на правата върху общинската част от капитала на търговските дружества упълномощава представителите в общото събрание на съдружниците на “Инвест - Шумен” ООД и в общите събрания на акционерите на “Метал” АД и “Балкан” АД да гласуват за приемане на годишните счетоводни отчети за 2004г. и освобождаване от отговорност на органите на управление на дружествата.

ПРЕДЛОЖИЛ,
Зам. кмет по СВИР:
/инж. М. Кунев/
Вносител,
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/