ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
ОТ ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО:Отдаване под наем на земи от Общинския поземлен и остатъчния поземлен фонд през стопанската 2005/2006г.

Управлението на земите от общинския и остатъчен поземлен фонд се извършва по реда на гл. ІІІ, р-л ІV от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, като земите от общинския поземлен фонд се отдават под наем с предимство на безимотни и малоимотни лица с постоянно местоживеене в населеното място (чл. 21), в чието землище се намират земите, а когато след задоволяване нуждите на лицата по чл.21, останат свободни земи, те се отдават под наем или аренда. Съгласно чл. 25 от наредбата Общинският съвет определя колко декара общинска земя, в кои землища и местности ще се предоставя на малоимотни и безимотни лица, земите, които могат да се отдават под наем или аренда и размера на наема или арендното плащане, като наемът не може да бъде по-малък от този, определен за земите от държавния поземлен фонд. Със заповед № РД-46-250 от 30.03.2005г. на министъра на земеделието и горите са потвърдени определените от предходните години цени за предоставяне на земеделска земя под наем или аренда. Предложението на общинската администрация е цените за отдаване под наем и аренда на земи от общинския и остатъчния поземлен фонд за стопанската 2005/2006г. да запазят размера си от предходната стопанска година.

Предвид гореизложеното предлагам Общинският съвет да вземе следните

РЕШЕНИЯ:

1. На основание чл. 21, ал. 2, чл. 22 и чл. 25 от НРПУРОИ се определят за отдаване под наем на безимотни и малоимотни лица за стопанската 2005/2006г. незаетите обработваеми земеделски земи от общинския и остатъчен поземлен фонд по землища и местности, съгласно Приложение № 1 и Приложение № 2.

2. Свободните земеделски земи от общинския и остатъчен поземлен фонд по Приложение № 1 и Приложение № 2, след задоволяване нуждите на безимотни и малоимотни лица, могат да се отдават под наем и аренда за стопанската 2005/2006г.

3. На основание чл. 25, ал. 2 от НРПУРОИ определя следните цени за отдаване под наем или аренда на земеделски земи от Общинския поземлен фонд и остатъчния поземлен фонд:

№     Вид на
обработваемата земя
Годишен наем за 1 дка
за безимотни и малоимотни лица /лв./
Начална годишна тръжна
цена при отдаване под наем
или аренда /лв. на дка/
1. Ниви
І и ІІ категория 6.00 лв.12.00 лв.
ІІІ и ІV категория5.00 лв.8.50 лв.
V и VІ категория4.00 лв.6.00 лв
VІІ и над VІІ категория2.00 лв4.00 лв.
2. Ливади и други многогод. култури
І и ІІ категория 10.00 лв.
ІІІ и ІV категория 8.00 лв.
V и VІ категория 5.00 лв
VІІ и над VІІ категория 4.00 лв.
3. Трайни насаждения
І и ІІ категория 15.00 лв.
ІІІ и ІV категория 12.00 лв.
V и VІ категория 8.00 лв
VІІ и над VІІ категория 6.00 лв.

4. Във връзка с § 1 от ДР на ППЗСПЗЗ определя максимален размер земя, предоставена на безимотни и малоимотни лица до 10 дка на домакинство, включително и собствената и / или придобита по наследство земя.

5. Възлага на кмета на общината да издаде заповед за определяне реда, длъжностните лица и сроковете за отдаване под наем или аринда на земи от общинския поземлен фонд и остатъчния поземлен фонд за стопанската 2005/2006г.

6. Когато земи от общинския и остатъчен поземлен фонд се ползват от лица, без основание, същите дължат заплащане на обезщетение за срока на неправомерното ползване в двоен размер на началните тръжни цени по т. 3 съобразно категорията и площта на земята.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ "СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/