ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ШУМЕН

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Учредяване право на строеж за изграждане на магазин в кв.160-А по плана на гр.Шумен

Инвеститори проявяват интерес за закупуване на право на строеж на магазин в УПИ ІV-"Жилищен комплекс с магазини и гаражи" в кв.160-А по плана на гр.Шумен.

На основание чл.34 ал.2 и чл.35 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за учредяване право на строеж в урегулиран поземлен имот ІV, кв.160-А по плана на гр.Шумен, отразени в протокол от 14.06.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-678 от 01.06.2005 г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV-“Жилищен комплекс с магазини и гаражи” в кв.160 ”а” по плана на гр.Шумен, представлява дворно място с площ от 1850,00 кв.м. В него е изграден търговски обект с РЗП - 147 кв.м. съгласно договор за учредяване на право на строеж с Димитър Димитров от 2000 г. и е построена пет етажна жилищна сграда с два входа с магазини на партерния етаж.

За описаното дворно место - частна общинска собственост е съставен АОбС № 1876 от 11.05.2005 год. на основание чл.2, ал.1, т.2 от ЗОбС във връзка с §. 42 от ПЗР на същия закон. Граници на имота: изток - УПИ ХХV-2965 и улица; запад - УПИ ХХІІІ-2959, 2960, 2961; север - УПИ ХХІV-2958, тупична улица и УПИ VІ-2969, 2968; юг - бул. "Славянски".

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV-“Жилищен комплекс с магазини и гаражи” в кв.160 ”а” по плана на гр.Шумен съгласно действащия подробен устройствен план, одобрен със заповед № РД-25-880/1997 г. има смесено предназначение за жилищни и обществено-обслужващи функции и гаражи.

Определено е свързано високо над 15 м. жилищно застрояване и ниско допълващо за обществено-обслужващо застрояване, съответстващо на нормите за стойности на устройствените показатели за жилищна зона с високо застрояване по чл.7 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони /Д.В.бр. 3 от 2004 год./, приложими съгласно §.5 от Преходните и заключителни разпоредби на същата наредба.

По действащия подробен план за застрояване, в УПИ ІV-“ЖК с М и Г” на кв.160 “а” по плана на гр.Шумен е ситуирано место за комплексно обществено обслужващо застрояване със разгъната застроена площ 140,00 кв.м. за магазин на два етажа.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота.
 в имотав близост до имота
а/ водопроводдада
б/ канализациядада
в/ електрификациядада
г/ топлофикация /ТЕЦ/дада
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо много добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура. Имотът е в близост до спирка на масов обществен пътнически транспорт.

ІІІ. Финансово-икономически проучвания:

Общинската собственост в урегулиран поземлен имот ІV-“Жилищен комплекс с магазини и гаражи” в кв.160 ”а” по плана на гр.Шумен се води по счетоводно-отчетния баланс на Община Шумен на стойност 19 240,00 лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - І оценителна зона.

Цената на правото на строеж за изграждане на магазин на два етажа с РЗП - 140 кв.м. в УПИ ІV-“ЖК с М и Г” на кв.160 “а” по плана на гр.Шумен се формира на базата на очаквана справедлива пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни обекти, и в предвид на експертната оценка от лицензиран оценител възлиза на 19 600,00 /деветнадесет хиляди и шестстотин/ лв.

Предвид на това, че има търсене за изграждане на подобни обекти на територията на гр. Шумен, счетам за целесъобразно учредяването на правото на строеж за изграждане на магазин на два етажа с РЗП - 140 кв.м. в УПИ ІV-“Жилищен комплекс с магазини и гаражи” в кв.160 “а” по плана на гр.Шумен да се извърши чрез продажба на търг с явно наддаване при цена от 20 000,00 /двадесет хиляди/ лв.

Във връзка с изложеното, предлагам Общински съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. На основание чл.37 от ЗОС да се учреди право на строеж за изграждане на магазин на два етажа с РЗП - 140 кв.м. в УПИ ІV-“Жилищен комплекс с магазини и гаражи” в кв.160-А по плана на гр.Шумен чрез продажба на търг с явно наддаване при начална цена от 20 000,00 /двадесет хиляди/ лв.

2. Възлага на Кмета на Община Шумен да проведе търга и сключи договор за учредяване право на строеж в едномесечен срок от провеждането му.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ "СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/