ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ШУМЕН

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Учредяване право на строеж за изграждане на 4 бр. гаражи в УПИ ІV, кв.306 – гр.Шумен, на Министерство на околната среда и водите без търг или конкурс, по реда на чл.37 ал.4 т.2 от ЗОС

Постъпило е искане от МОСВ вх.№32-00-40/07.04.2005 год. за учредяване право на строеж за изграждане на четири броя гаражи в УПИ ІV, кв.306 по плана на гр.Шумен, ул."Съединение" №71.

На основание чл.34 ал.2 и чл.35 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за учредяване право на строеж в урегулиран поземлен имот ІV в кв.306 по плана на гр.Шумен, отразени в протокол от 14.06.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-678 от 01.06.2005 г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

Комисията извърши - правни, градоустройствени и финансово-икономически проучвания за учредяване право на строеж за четири броя гаражи с РЗП - 88,22 кв.м. на РИОСВ-Шумен върху общински имот, съставляващ: УПИ-ІV в кв.306 по плана на гр.Шумен.

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV в кв.306 по плана на гр.Шумен, представлява дворно място с площ от 1890,00 кв.м. В него са построени административна сграда на пет етажа и четири гаражи по договор за учредяване на право на строеж с РИОСВ-Шумен от 1999 г.

За описаното дворно място и обособени части от сградата - частна общинска собственост е съставен АОбС № 0016 от 10.02.1997 год. на основание чл.2, ал.1, т.6 от ЗОбС и Заповед № 73 от 04.02.1997 г. на Областен управител-Шумен. Граници на имота: изток - УПИ VІІІ; запад - УПИ І; север - ул."Съединение"; юг - УПИ ІІІ.

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV "Комплексна административна сграда" в кв.306 по плана на гр.Шумен съгласно действащия подробен устройствен план, одобрен със заповед № РД-25-165/1997 г. има предназначение за административни функции и гаражи.

Определено е свързано средно до 15 м. застрояване за административно обслужване и ниско допълващо застрояване за гаражи, съответстващо на нормите за стойности на устройствените показатели за зона със средно застрояване по чл.7 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони /Д.В.бр. 3 от 2004 год./, приложими съгласно §.5 от Преходните и заключителни разпоредби на същата наредба.

По действащият подробен план за застрояване, в УПИ-ІV "КАС" на кв.306 по плана на гр.Шумен е ситуирано место за допълващо застрояване със разгъната застроена площ 88,22 кв.м. за гаражи.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота.
 в имотав близост до имота
а/ водопроводдада
б/ канализациядада
в/ електрификациядада
г/ топлофикация /ТЕЦ/дада
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо много добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура. Имотът е в близост до спирка на масов обществен пътнически транспорт.

ІІІ. Финансово-икономически проучвания:

Общинската собственост в урегулиран поземлен имот ІV “Комплексна административна сграда” в кв.306 по плана на гр.Шумен се води по счетоводно-отчетния баланс на Община Шумен на стойност 65 037,20 лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - І оценителна зона.

Цената на правото на строеж за изграждане на четири гаражи с РЗП - 88,22 кв.м. в УПИ ІV-"КАС" на кв.306 по плана на гр.Шумен се формира на базата на очаквана справедлива пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни обекти, и в предвид на експертната оценка от лицензиран оценител възлиза на 3 528,80 /три хиляди петстотин двадесет и осем лв. и осемдесет ст./ лева.

Предвид на факта че, интерес за придобиване на правото на строеж е заявило МОСВ – РИОСВ – гр.Шумен, в качеството си на юридическо лице на бюджетна издръжка, предлагам на Общински съвет Шумен да вземе следното:

РЕШЕНИЕ:

1. На основание чл.37, ал.4, т.2 от ЗОбС, Общински съвет-Шумен учредява право на строеж на Министерство на околната среда и водите за изграждане на четири гаража с РЗП - 88,22 кв.м. в УПИ ІV-“КАС” на кв.306 по плана на гр.Шумен, ул. “Съединение” №71 /АОС №0016/1997 год./ без търг или конкурс при цена от 3 530,00 /три хиляди петстотин и тридесет/ лева.

2.Възлага на Кмета на Община Шумен да сключи договор за учредяване право на строеж в двумесечен срок.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/