ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

Относно:Продажба чрез търг на урегулиран поземлен имот ІІІ в кв.340б по плана на гр.Шумен, на основание чл.35, ал.1 от ЗОС

 

Проявен е интерес от частни инвеститори за придобиване на общински имот УПИ III кв.340б по плана на гр.Шумен.

На основание чл.34 ал.2 и чл. 35 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за имота, отразени в протокол от 19.05.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-442 от 14.04.2005г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

 

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІІІ кв.340б по плана на гр.Шумен е частна общинска собственост и за него е съставен АОС № 0106 от 01.08.1997 год. на основание чл. 2 ал.1 т.4 от ЗОбС. Имотът представлява дворно место с площ от 4955 кв.м. Граници на имота: от изток – улица; от запад – улица; от север – УПИ ІІ ; от юг – улица;

Със заповед №РД-25-21/09.01.1997год. върху парцел ІІІ – "общински" в кв.340б е учредено възмездно право на строеж на РДВР – ШУМЕН върху 300 кв.м., за стойност от 180000 лв. за построяване на стопански постройки по одобрен проект. Учреденото право на строеж не е упражнено в предвидения пет годишен срок и на основание чл. 67 от ЗС и клаузите в договора се е погасило в полза на собственика - Община Шумен.

Имотът не е обременен с вещни тежести. За него не са предявени реституционни претенции и няма сключени облигационни договори.

 

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІІІ - "общински" кв.340б по плана на гр.Шумен, съгласно действащия подробен устройствен план одобрен със заповед №-25-690/1996год. попада в предимно производствена устройствена зона по действащата за гр.Шумен Схема за устройствено зониране.

Съгласно действащата Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии на МРРБ /Д.В.бр. 3 от 2004год./, територии от разновидност "Предимно производствена зона" могат да се застрояват при нормативни стойности на устройствените показатели за плътност, интензивност и озеленяване определени с чл.25, а именно : Плътност на застрояване –Пз-от 40 до 80%; озеленена площ Позел.- от 20 до 40%; интензивност на застрояване – Кинт.- от 1.0 до 2,5.

За УПИ ІІІ-"общински" кв.340б по плана на гр.Шумен няма одобрен план за застрояване. Конкретният режим на устройство и застрояване на имота следва да се определи чрез процедиране и одобряване на ПУП – ПЗ по реда на ЗУТ, възложен от приобретателя на имота

Технически показатели:

Наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота:
 в имотаоколо имота
а/ водопроводнеда
б/ канализациянеда
в/ електрификациянеда
г/ топлофикация /ТЕЦ/нене
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура и в близост до спирка на масов обществен пътнически транспорт.

 

ІІІ. Финансово – икономически проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІІІ-"общински" кв.340б по плана на гр.Шумен се води по счетоводно - отчетния баланс на Община Шумен на стойност 2 229,75 лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - ІІІ оценителна зона.

Началната тръжна цена на недвижимия имот, определена с експертна оценка на лицензиран оценител е формирана на базата на очаквана справедлива минимална пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни общински имоти и възлиза на 148 650 /сто четиридесет и осем хиляди шестстотин и петдесет/лв.

Препоръчителната цена, която може да бъде използвана като изходна стойност за продажба или други цели, определена въз основа на очакваната справедлива пазарна стойност е 148 650 /сто четиридесет и осем хиляди шестстотин и петдесет/лв.

ІV. Изложение на инвестиционните предложения

1. Със заявление за намерения за разширяване производствената си дейност вх.№ 26-00-2144/2005 год. Павел Маринов Петров, в качеството си на управител на "ПАВЕЛ И СИНОВЕ" ООД, със седалище гр.Шумен и адрес на управление бул."Мадара" №121, регистрирано по фирмено дело №779/2001 год. е предложило да финасира доизграждането на проектираното и започнато трасе на улицата, свързваща бул."Мадара" и ул."Ришки проход" срещу предоставяне на имот, представляващ УПИ ІІІ, кв. 340-Б по плана на гр.Шумен, описан по т.І от проучванията.

Въз основа на направени предварителни количествено-стойностни сметки по видове работи и окрупнени показатели е определена стойност на строителните работи за довършване на уличната отсечка в размер на 127000 лв.

Този начин на разпореждане предполага прехвърляне на недвижимия имот на Община Шумен срещу бъдещо задължение на приобретателя да извърши строителни дейности за своя сметка, при което в бюджета на Общината няма да постъпят средства.

2. Със заявление №26-00-2807/2005 год. "ПОПОВ – С.И.Е." ООД – Шумен е заявило желания за придобиване собствеността върху имот, представляващ УПИ ІІІ, кв. 340-Б по плана на гр.Шумен, описан по т.І от проучванията, целящо разширяване дейността на предприятието- построяване на нова база – инвестиция в размер на 1600 000 лв. и създаване на допълнителни работни места – 200 бр.

Заявлението за намерения от "ПОПОВ – С.И.Е." ООД – Шумен не включва посочени изисквания за вида на процедурата по разпореждане. Поради това Община Шумен има възможности за преценка на икономически най-изгодния към настоящия момент начин на разпореждане.

Въз основа на изложеното и на основание чл. 2 ал.4 и чл.34 ал.1 от НРПСУОИ, предлагам Общинският съвет да вземе по целесъобразност за реализиране на максимален размер парични средства в бюджета на Община Шумен, следното

 

РЕШЕНИЕ:

І.1. На основание чл.35, ал.1 от ЗОС да се извърши продажба чрез търг с явно наддаване на недвижим имот - парцел /УПИ/ ІІІ в кв.340-Б по плана на гр.Шумен, област Шумен, АОС №0106/1997 год., при начална тръжна цена – 148 650 /сто четиридесет и осем хиляди шестстотин и петдесет/ лева.

І.2. Плащането на достигнатата тръжна цена, ведно с дължимите данъци и такси да се извърши в четиринадесет дневен срок от провеждане на търга.

І.3. Договорът за продажба да се сключи в едномесечен срок от провеждането на търга.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/