ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

Относно:Отдаване под наем без търг или конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост – втори етаж и таван от сграда намираща се в ПИ№4416, кв.255-д по плана на гр.Шумен на Областна пробационна служба – Шумен при ГД"Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, за срок от 5 години, на основание чл.14 ал.6 от ЗОС

 

Постъпили са предложение вх. № 04-00-63/21.03.2005 год. от Министъра на правосъдието и вх.№06-00-79/19.04.2005 год. от Областния управител на ОБЛАСТ ШУМЕН за учредяване право на ползване на помещения – собственост на Община Шумен за използване от Областната пробационна служба – Шумен, при Главна Дирекция "Изпълнение на наказанията" към министеството на правосъдието.

След преценка на наличните общински имоти, отговарящи на изискванията определени за функционирането на пробационните служби и необходимостта от възможности за връзка с териториалните структури на много други държавни органи, общината, както и неправителствени организации, се установи: Единствено подходящ имот с който разполага Община Шумен е имотът по АОС №0438 от 05.04.1999 год., представляващ част от сграда, намираща се в ПИ №4416, кв.255-д по плана на гр.Шумен.

Областната пробационна служба, като териториално подразделение на Главна Дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министелство на правосъдието отговаря на изискването определено с чл.14 ал.6 от ЗОС за кръга от лица за които е възможно отдаване на общински имоти под наем без търг или конкурс.

На основание чл.34 ал.2 и чл.35 от Наредбата за РПУРОИ приета с решение №374 по протокол №20 от 15.04.2005 год. на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за имота, отразени в протокол от 10.05.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-442 от 14.04.2005 г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

І. Правни проучвания:

Съставен е акт за общинска собственост за поземлен имот №4416 в кв.255-Д по плана на гр.Шумен, заедно с намиращите се в имота сгради и части от сгради – общинска собственост, в това число: втори етаж от 102.70 кв.м., състоящ се от четири стаи и таван – 87.00 кв.м. Сградата се намира в етажна собственост със собствениците на останалите обекти в нея, а именно - приземен етаж – магазин и галерия. Достъпът до общинските обекти се осъществява от ул."Сан Стефано" през имота и общото стълбище на сградата.

Имотът не е обременен с вещни тежести. За него не са предявени реституционни претенции и няма сключени облигационни договори.

Имотът не е необходим за нуждите на органите на общината или на юридически лица на общинска бюджетна идръжка.

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Съгласно действащия ПУП-План за застрояване и регулация, одобрен със заповед №РД-25-177/1997 год. , имотът е включен в общ УПИ І с предназначение – Административни дейности, като в режима на застрояване са включени /запазват се/ съществуващите сгради, включително сградата в която се намират обектите - общинска собственост описани по т.І Същите се намират в състояние, което не позволява функционирането им без осъществяване на неотложен ремонт на стълбищната клетка, покрива, като и на самите помещения.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфракструктура общо за имота:

 в имотав близост до имота
а/ водопроводдада
б/ канализациядада
в/ електрификациядада
г/ топлофикация /ТЕЦ/нене
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура.

ІІІ. Финансово-икономически проучвания:

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип съгласно ЗМДТ, І - ва оценителна зона.

Въз основа на определените със заповед № РД-25-70 от 21.11.2005 год. на Кмета на Община Шумен базисни наемни цени за отдаване под наем на общински имоти за този имот се изчислява: 12155 лв. за петгодишния период.

Направено е предварително проучване по окрупнени показатели, че строителната стойност неотложните ремонтни работи възлиза на 20 000 лв. с ДДС.

С оглед изложеното, считам за целесъобразно да се отдаде под наем описаният общински недвижим имот на Областна пробационна служба – Шумен при ГД"Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието за 5 /пет/ години без търг или конкурс при определяне на наемна цена за целия период, равняваща се на строителната стойност на необходимия неотложен ремонт от 20000 лева с ДДС. Вместо плащане на цената Областна пробационна служба – Шумен при ГД"Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието да извърши за своя сметка ремонт на отдаваните под наем помещения на стойност 20000 лева с ДДС, за която сума да представи необходимите отчетни документи по Закона за счетоводството и изискващата се техническа документация по ЗУТ.

Въз основа на горните мотиви, предлагам Общинският съвет да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е:

1. На основание чл.14 ал.6 от ЗОС и чл.16 ал.5 от НРПУРОИ отдава под наем без търг или конкурс на Областна пробационна служба – Шумен при ГД"Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ втори етаж от 102.70 кв.м. и таван от 87.00 кв.м от сграда намираща се в ПИ№4416, кв.255-д по плана на гр.Шумен, АОС 0438/1999 г., при следните условия:

1.1. Наемната цена за целия период да се определи като равняваща се на строителната стойност на необходимия неотложен ремонт на имота, възлизаща на 20000 лева с ДДС.

1.2. Вместо плащане на цената Областна пробационна служба – Шумен при ГД"Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието да извърши за своя сметка ремонт на отдаваните под наем помещения на стойност 20000 лева с ДДС, при спазване изискванията за извършване на строителни работи.

1.3. За извършените строителни работи и тяхната стойност наемателят да представи необходимите отчетни документи по Закона за счетоводството и техническа документация съгласно ЗУТ.

2.Възлага на Кмета на Община Шумен да сключи договор за наем при определените условия по т.1.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВУТ":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/