До
Председателя на
Общински съвет - Шумен

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Златев –
кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Предложение за ползване на паркингите в центъра на гр. Шумен без такса

 

“Паркинги и гаражи – Шумен” ЕООД е учредено с решение № 435 от 25.09.2001г. на Общински съвет – Шумен с предмет на дейност: управление и търговска експлоатация на паркинги и гаражи – общинска собственост, осъществяване на контрол върху спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, използване на технически средства за принудително задържане на пътни превозни средства, както и всякакви други дейности, насочени към спазване и подобряване на организацията на движение на пътни превозни средства по общинските пътища и площите за паркиране, поддържане на пътната маркировка и знаковото стопанство. В момента дружеството реално експлоатира в гр. Шумен 281 бр. паркоместа, от които на бул. “Славянски” и ул. “Адам Мицкевич” – 132 бр. През 2004г. Дружеството е реализирало общо приходи от събрани такси за паркиране в размер на 67 095 лв., от които – 36 973 лв., т. е. 55% - от паркингите, разположени на бул. “Славянски” и ул. “Адам Мицкевич”. Очевидно е, че формират основната част от приходите на дружеството /общо в размер на 148 хил. лв. За 2004г./, и отпадането на таксата за паркиране ще деформира сериозно финансовите резултати на дружеството, още повече, че с решение № 270 от 29.11.2004г. Общинският съвет дава съгласие “Паркинги и гаражи – Шумен” ЕООД да ползва банков кредит в размер на 16 000 лв. За закупуване на дълготрайни материални активи, за което да бъдат учредени ипотека или залог върху дълготрайни активи – собственост на дружеството и на Община Шумен. С организацията по експлоатацията на действащите паркинги в града в момента са ангажирани 15 бр. служители от дружеството, които следва да намалеят с около 50 % при прекратяване на обслужването на паркингите на бул. “Славянски” и ул. “Адам Мицкевич”. Остава неизяснен въпросът как ще се поддържа адекватна организация на движение и паркиране по бул. “Славянски” и ул. “Адам Мицкевич”, където има изключително голяма концентрация на моторни превозни средства и висока степен на риск за пътно-транспортни произшествия.

Съгласно чл. 13. ал. 4. от Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходно движение на територията на Община Шумен административни и обслужващи звена, които изцяло се издържат от общинския бюджет, ползват за служебни нужди безплатно места за паркиране, означени по съответния начин, а съгласно чл. 14. ал. 5. автомобили на управление "Социални дейности" към Община Шумен, при обслужване на социално слаби или инвалиди, могат да спират в ЦГЧ без заплащане - за времето на обслужване. В западната част на паркинга на бул. “Славянски” са определени със съответните обозначения три места за паркиране без заплащане на такса на превозни средства, обслужващи лица, притежаващи документ за инвалидност в съответствие със Закона за интеграция на хората с увреждания. Безплатно се ползват части от паркингите при организиране на различни общоградски прояви и мероприятия, като отцепването и обозначаването на съответните места, както и организацията по паркиране на ангажираните с мероприятията автомобили, се извършват от “Паркинги и гаражи – Шумен” ЕООД.

Въпросите по управлението на паркингите и организацията на движение и паркиране по бул. “Славянски” и ул. “Адам Мицкевич бяха разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасно движение, която, като изтъква наличието на безплатен паркинг на около 150 метра източно от сградата на общината, изрази становище, че режимът на заплащане играе ролята на регулатор и съдейства за осигуряване на безаварийна организация на движение, и предлага да се освежи маркировката и да се вземат мерки за увеличаване сигурността на автомобилите, включително консултации със застрахователи.

 

Съгласувано,
Зам.кмет
СВИР:
/инж. М. Кунев/
Вносител
Кмет на
Община Шумен:
/В. Златев/