ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГР. ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Златев - Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Разкриване на Общински здравен център за информация, консултации и образование, гр. Шумен

Уважаема г-жо Председател,

Дами и Господа Общински съветници,

С Решение № 299 по протокол № 16 от 27.01.2005 г. на Общинския съвет гр. Шумен беше приета Общинска здравна политика 2005 – 2007 г. и План за действие, в който към стратегическа цел III е посочено разкриването на Общински здравен център за информация, консултации и образование като дейност по "Повишаване достъпа на подрастващите и младежите до ориентирани към младите хора консултативни служби и услуги, свързани с рискови за здравето поведения".

Основните стъпки към създаването на Общинския здравен център за информация, консултации и образование като самостоятелна структура са свързани с досегашната ни дейност и опит, а именно:

Общинският Здравен център се разкрива и в резултат на:

Дейностите, които ще се осъществяват в Здравния центъра са:

Част от структурата на Здравния център ще бъде Превантивно - информационния център по наркотичните вещества, който има следните задачи:

Непосредствените цели в работата на Общинския здравен център за информация, консултации и образование са:

Обект на дейността на Здравния център са:

Ресурсна осигуреност на Общинския здравен център:

1. Финансова:

2. Кадрова: за осъществяване на посочените дейности предлагаме следната структура на Общинския здравен център:

Ръководител - на длъжност младши експерт към дирекция "Социална политика и здравеопазване (след завишаване с 1(една) щатна бройка в допълнителната численост на делегираната от държавата дейност "Общинска администрация", дофинансирана от собствени източници);

Технически секретар – 1 (една) длъжност специалист в дейност "Други дейности по вътрешната сигурност", осигурена и финансирана като държавно делегирана част в общинския бюджет за 2005 г.;

Медицински специалисти – 2 (две) длъжности от щата на "Училищно и детско здравеопазване";

Психолог – 1 (една) длъжност от щата на функция "Здравеопазване" на община Шумен.

Екипът на Общинския здравен център ще работи в сътрудничество с "Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина" ЕООД и с "Областния диспансер по кожно-венерологични заболявания със стационар" ЕООД гр. Шумен , с РИОКОЗ, с медицинските специалисти от "Училищно и детско здравеопазване".

Към екипа на Общинския здравен център очакваме да се присъединят доброволци – представители на институции, неправителствени организации, студенти, ученици.

Разположение: в сградата на "Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина" ЕООД, гр. Шумен, ул. "Преслав" № 6 срещу заплащане на наем по сключен договор съгл. Наредбата за базисни цени при отдаване под наем на общинско имущество (наемна цена за офис съгл §1, т.1).

Отговорност на Общината:

Според информацията, с която разполагаме няма разкрити подобни центрове в други градове на страната. В някои от тях съществуват структури само за част от посочените дейности, най-често по проблемите на наркоманиите.

Ние предлагаме разкриването на Общински здравен център за информация, консултации и образование като единна самостоятелна структура, водени от убеждението за безспорната необходимост от координиране на всички дейности, насочени към здравно образование, промоция на здраве и здравна профилактика сред подрастващите и младите хора, свързани с превенция и контрол на ХИВ/СПИН и полово-предавани болести, злоупотреба с наркотици и психоактивни вещества, алкохол, тютюнопушене, изграждане на жизнените умения и навици, свързани с хигиена на храненето и активен двигателен режим, с възпитаване на поведение без здравословен риск, повишаване на образователното ниво и осигуряване на достъп до информация в неформална среда и активно участие в различни мероприятия и дейности, инициирани от Здравния център за информация, консултации и образование.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 17, т. 1, 3 и 4 и чл.21, ал.2 от ЗМСМА, предлагам на Общинския съвет да вземе следните

Р Е Ш Е Н И Я:

1. Разкрива от 15.05.2005 г. Общински здравен център за информация, консултации и образование, в сградата на "Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина" ЕООД, гр. Шумен, ул. "Преслав" № 6.

2. Дейност и обхват на :

2.1. Дейност: Планиране, разработване, осъществяване и координация на дейности, инициативи и проекти, свързани със здравно образование, промоция на здраве и здравна профилактика; предлагане на услуги за подрастващи и младежи по превенция на рисково поведение и изграждане на жизнени навици и умения; осигуряване на достъп до информация и участие в събиране, проучване, съхраняване и анализиране на информация на общинско равнище, необходима за осъществяване на програмите за наркотиците на национално и местно ниво; други дейности по здравна промоция и профилактика

2.2. Обхват: подрастващи и младежи до 25 години, рискови групи, определени в Общинския профил, родители.

3. Одобрява промяна в приетата с Решение № 320 по протокол № 17 от 18.02.2005 г. на ОбС допълнителна численост за делегираната от държавата дейност "Общинска администрация" като завишава общата численост на щатните бройки, дофинансирани от собствени източници от 38 на 39 щатни бройки, считано от 15.05.2005 г. Завишението е с една длъжност младши експерт "Здравеопазване" към дирекция "Социална политика и здравеопазване" съгл. Приложение 1.

Средствата за работна заплата и осигурителни плащания за новоразкритата щатна бройка да се осигурят чрез прехвърляне на бюджетни кредити от местна дейност 4-0-469 "Други дейности по здравеопазване" – функция "Здравеопазване", партида "Община" от параграф 10-20 "Разходи за външни услуги" в размер на 2 800 лв. в дейност 1-1-122 "Общинска администрация - дофинансирана с приходи с общински характер" – функция "Общи държавни служби", партида "Община" по параграфи, както следва:

§ 01-01 "Заплати на персонал, зает по трудово правоотношение" – 2 100 лв.;

§ 03-00 "Осигурителни вноски от работодател за ДОО" – 600 лв.;

§ 05-00 "Здравно-осигурителни вноски от работодател" – 100 лв.

4. Задължава Кмета на Общината в срок до 15.06.2005 г. да утвърди Правила за работа на Общински здравен център за информация, консултации и образование.

5. Възлага на Кмета на Общината:

5.1. Да сключи с Управителя на "Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина" ЕООД, гр. Шумен наемен договор за ползване от Общински здравен център за информация, консултации и образование на 2 помещения (и прилежащи части) с обща площ 50.57 кв.м, по цена на кв.м, съгл. Наредбата за базисни цени при отдаване под наем на общинско имущество (наемна цена за офис съгл. §1, т.1).

5.2. Да осъществява контрол върху извършваните в Центъра дейност и разходи чрез дирекция "Социална политика и здравеопазване".

 

ПРЕДЛОЖИЛ
ЗАМ. КМЕТ СОЦИАЛНА
ПОЛИТИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
/Д-р Е. Станчева/
КМЕТ НА
ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/