ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГР.ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Златев - кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица, гр. Шумен.

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми дами и господа Общински съветници,

С Решение № 345 по протокол № 19 от 24.03.2005 г. на Общинския съвет гр. Шумен беше приета Общинска социалната политика 2005-2007 г. и План за действие към нея. Приоритетна област в тези два документа са дейностите, насочени към предлагане на социални услуги за рисковите групи и хората със специални нужди. Тези дейности съдействат за социалната интеграция и подобряване качеството на живот на хората в неравностойно социално положение, на хората с увреждания, както и разширяване на партньорските взаимоотношения с институциите и с неправителствения сектор в областта на социалните услуги.

Хората с увреждания притежават същите права и отговорности, както всички останали хора. Въпреки това те са изправени пред по-широк кръг от пречки за постигане на равни възможности, независимост и пълна икономическа и социална интеграция. Ето защо е необходимо ориентиране на социалните услуги съобразно специфичните им потребности, преминаване към алтернативни форми и предлагането им в общността.

Ползотворното ни досегашно сътрудничество със Съюза на инвалидите Шумен ни посочиха необходимостта от разкриването на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица, гр. Шумен със следните мотиви:

Целите в работата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция са предлагане на социални услуги, насочени към:

Дейностите, които ще се осъществяват в Центъра за социална рехабилитация и интеграция са индивидуални и групови занимания, свързани с : 1. Консултиране. 1.1. Психо-социално консултиране.

1.2. Професионално консултиране. 2. Информиране. 3. Обучение и други дейности:

Обхват на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания:

Разположение на Центъра за социална рехабилитация и интеграция - в сградата на "Клуб на инвалида", ул."Тракия" № 8, гр. Шумен.

Партньорство на Общината с Центъра за социална рехабилитация и интеграция:

С промените в Закона за социално подпомагане от 1 януари 2003 г., общините поеха отговорността по управлението на социалните услуги. Ежегодно с Решение на МС се приема определяне на дейностите в областта на социалните услуги, извършвани от общините, на местни и държавно делегирани със съответните стандарти за издръжка. Услугата "Център за социална рехабилитация и интеграция", като услуга в общността, попада в категорията услуги - "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", за които държавата лимитира натурални и стойностни показатели за издръжка (съгл. последното Решение на МС № 1045 от 30.12.2004 г.).

Предвид гореизложеното на основание чл.18 от ЗСП, чл.36, ал.2, т.6 от ППЗСП, Решение на МС № 1045 от 30.12.2004 г. и във връзка с чл.17, ал.1, т.7 и чл.22. ал.2 от ЗМСМА, предлагам на Общински съвет гр. Шумен да вземе следните

Р Е Ш Е Н И Я:

1. Разкрива от 01.01.2006 г. Център за социална рехабилитация и интеграция в сградата на "Клуб на инвалида", ул."Тракия" № 8, гр. Шумен.

2. Дейност на Центъра за социална рехабилитация и интеграция - предоставяне на социални услуги за постигане на адекватна социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания чрез индивидуални и групови занимания, свързани с психо-социално и професионално консултиране; информиране и обучение; арттерапия и трудотерапия; медицинска и социална рехабилитация; дневни занимания за деца, младежи и възрастни хора с увреждания; социално-правни и медицински консултации.

3. Ресурсно осигуряване: приема натурални показатели за извършване на услугите в Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зрителни увреждания, съгласно Решение на Министерски съвет № 1045/2004г. както следва:

4. Възлага на Кмета на Общината да изпрати Решението до Регионална Дирекция за социално подпомагане гр. Шумен, за изготвяне на предложение до Изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, съгласно чл.36а., ал.1 и 2 от ППЗСП.

 

ПРЕДЛОЖИЛ
ЗАМ. КМЕТ СОЦИАЛНА
ПОЛИТИКА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
/Д-р Е. Станчева/
КМЕТ НА
ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/