ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

Д О К Л А Д Н А З А П И С К А
от Веселин Здравков Златев -
Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Удостояването на Красимир Дамянов Савов с почетното звание на Община Шумен – "Носител на златна значка"

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Община Шумен е постъпило предложение от НЧ "Т. Петков" - Шумен с вх № 76-00-29/26.04.200г. за удостояване на Красимир Савов за активна обществена и творческа дейност.

Общинската администрация подкрепя предложението.

Красимир Савов е роден на 01.10.1955 г. в гр. Шумен. Завършил Института за музикални и хореографски кадри в гр. София и АМТИ – гр. Пловдив със специалност "Български народни танци и хореографска режисура".

От 1979 г. е хореограф на АНТП "Шумен", а от 1987 г. до 1992 г. негов главен художествен ръководител.

От 1993 г. до сега е хореограф на Ансамблите "Мадара" и "Звънче" при читалище "Т. Петков" гр.Шумен.

Сценарист и режисьор е на много танцови постановки на ансамблите, с които те се представят успешно на конкурси и фестивали в страната и чужбина. Танците му "Игри край Тича", "Веселите музиканти", "Как се чука чер пипер", "Ученици", "Шумналии" са поместени в библиотека "Танцово изкуство".

Носител е на орден "Кирил и Методий" І-ва степен. Произведението му "Веселите музиканти" е излъчено за най-добър детски танц през 1987 г. През 1994 г. на Коледното надиграване в гр. Варна печели ІІ-ра награда с музикално-танцовата си творба "Драгоевски сватбен понеделник" в изпълнение на фолклорен ансамбъл "Мадара".

През 2000 г. създаде и режисира грандиозния спектакъл "Шумен изпраща ХХ век", в който участваха над 500 изпълнители.

През 2002 година е удостоен със "Златна лира" — най-високото отличие на Съюза на музикално-танцовите дейци в България.

На международни фестивали е печелил: специалната награда в гр. Шатаньов дьо Фау - Франция с фолклорен ансамбъл "Шумен" и специалната награда на Празника на цветята в гр. Дебрецен, Унгария с детския фолклорен ансамбъл "Звънче".

През годините многократно е осъществявал редица концерт-спектакли, свързани с бележити дати и годишнини, с празници и фестивали в страната и чужбина.

Като Под Председател на Центъра за художествена самодейност организира и осъществява курсове-експедиции из цяла България.

От 1996 г. е автор и водещ на добилото популярност в страна фолклорно предаване "ТОП ТОН ФОЛК" по ТОП телевизия. Негов принос са филмите за Данислав Кехайов - "Песента е моят живот", за Иван Вълев – "Маестрото", за Георги Германов - "Без песен не мога", за Володя Стоянов - "Песента брод няма" и "Каракачаните - живот и съдба".

Във връзка с гореизложеното и по повод 50 годишния му юбилей и 25 години творчески път на хореографа Красимир Дамянов Савов предлагам Общински съвет Шумен да

РЕШИ:

1. Присъжда званието "Носител на златна значка" на КРАСИМИР ДАМЯНОВ САВОВ по чл.31 от Статута на символите, почетните знаци и звания на Община Шумен.

 

Предложил,
Зам. кмет по култура,
просвета и образование:
/Д. Иванова/
КМЕТ
НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/

 


ПРИЛОЖЕНИЕ
за удостояването на Юрий Кирилов Аврамов
със званието "Почетен гражданин на гр.Шумен"

Роден на 7.04.1939 г. в гр. Шумен.

Завършил средно образование в Единно средно училище "Н.Й.Вапцаров" през 1953 г.

Висше образование е получил в Московския държавен икономически институт, специалност "Икономика на промишлеността"

Работи в Завода за товарни автомобили "Мадара" като плановик, старши икономист, секретар на заводски комитет на ДКМС. Завежда отдел "Икономически" във в. "Шуменска заря". През периода 1968-1970 г. е секретар на ГК на БКП – Шумен.

От 20.11. 1970 – 17. 01. 1974 г. е председател/кмет на Градския народен съвет.

По време на кметуването му започва разработването на нов градоустройствен план, който е утвърден през 1975 г и, с редица промени, продължава да действа и до днес. В чертите на гр.Шумен влиза като квартал с. Дивдядово. Утвърден е идейно–застроителния план на ЖК "Б. Българанов" /дн. Гривица/. Ежегодно се изграждат по 300–400 държавни жилища. Завършени са входно–изходните магистрали към София и Варна. Започва изграждането на Изчислителния център, кино "Херсон", днешната сграда на Община Шумен, Хибридния център по свиневъдство, нова площадка на Химически завод "П.Волов". През 1972 г. е учредена "Наградата на Шумен"

Открива се СОУ "В.Левски" и Висшия педагогически институт /1971/. През същата година се провеждат първите Национални пионерски / днес ученически/ хорови празници "Д.Войников". Възстановен е държавният статут на симфоничния оркестър като Държавна филхармония. В Шумен гостува оркестърът на Московската държавна филхармония и Държавният симфоничен оркестър на СССР – първи гастроли на световни симфонични колективи от чужбина в Шумен.

През 1972 г. футболният отбор на ФД "П. Волов" за първи път влиза в "А" републиканска футболна група. През същата година Градският съвет учредява купа "Шуменска крепост" за състезания по туристическо ориентиране. През февруари 1973 г. е открито Радио Шумен. През 1974 г. се откриват нови детски градини в района на Стария град.

След този период той е секретар на окръжния и общинския комитет на БКП, а от 2003 г. е съветник в настоящия общински съвет.

На обществени начала е работил като председател на Окръжния съвет на Научно–техническите съюзи и в ръководствата на други обществени организации. Също на обществени начала от 1967 г. оглавява НЧ "Д.Войников". Той е заместник-председател на Съюза на народните читалища и председател на Общинския читалищен съвет. Той е един от учредителите на Фондация "П.Владигеров", през 1993 г. и, от нейното създаване до сега, е избиран непрекъснато в органите й на управление.

Той има заслуги за развитието на автомобилния завод, създаването и утвърждаването на Комбината за обработка на алуминий, ЗИЕНО, Окръжен център по стандартизация и други стопански звена, за изграждането на обекти за битови услуги, търговия и почивка в производствените предприятия, за разширяване на туристическите прояви на работещите в тях и създаване на мрежа от отраслови и заводски домове на културата, за увеличаване на мащабите на жилищното строителство, изграждането на редица младежки заведения, спортния комплекс "Плиска", кино "Херсон" и други сгради и оформянето на входните магистрали на града, както и в подготовката и реализацията на окръжната програма за ознаменуване на 1300 годишнината на българската държава.

Оказал е съдействие за решаване на проблеми на Висшия педагогически институт, Радио Шумен и Държавна филхармония, за основаване на ученическите хорови празници "Д. Войников" и на рецитаторския конкурс "Поезия на дружбата".

Изключителен е приносът му в живота на НЧ "Д. Войников". Осигуряват се условия за много успешна дейност на най–старите творчески колективи – хор "Родни звуци" и киноклуб "Мадарски конник", създават се нови формации и клубове, разнообразяват се съдържанието и формите на културно–масовата работа и се обогатява библиотеката. Слага се началото на Националния фестивал на любителски исторически филми. Далеч преди обществено–политическите промени, читалището организира национални чествания на Б. Пенев и Ст. Чилингиров и привлича дейци без оглед на партийната им принадлежност. То винаги е класирано на едно от челните места при всички национални прегледи на читалищната дейност. Признание за мястото, което в наши дни то заема в читалищната общност, бе неговото домакинство на 29-я конгрес на Съюза на народните читалища, с което Шумен стана четвъртият град, където е свикван такъв форум. Председателят на читалището е сред най-активните дейци на СНЧ в общината, областта и страната.

Господин Юрий Аврамов е играл важна роля в провеждането на Първия международен конкурс за пианисти "П. Владигеров" — най–голямото събитие в съвременната музикална история на Шумен и в организацията на националните международни конкурси "П. Владигеров" през настоящото и миналото десетилетие.

Той се ползва с безспорен авторитет като инициативен, принципен и високоорганизиран ръководител, притежаващ широк поглед и далновидност и способен да обединява хора от различни възрасти, обществени и етнически слоеве.

Награждаван е с ордени и медали, с "Почетна значка на Шумен" - І ст., с отличието на Българския туристически съюз "Заслужил деятел на туризма".