ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Здравков Златев -
Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Удостояването на Иван Бончев Иванов с почетното звание на Община Шумен – “Носител на сребърна значка”

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Община Шумен е постъпило предложение от Съюза на ветераните от войните - Шумен с вх № 61-01-100/18.03.05г. за удостояване на Иван Бончев за дългогодишна обществена дейност.

Общинската администрация предлага Иван Бончев да бъде удостоен с почетното звание на Община Шумен – “Носител на сребърна значка”

Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920г. в с.Тича, Сливенски окръг.

Учи в родното си село и в гр. Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков.

По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС – гр. Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.

В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерство на Народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г., когато преминава в запаса като подполковник, а сега полковник, оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944г. като участник в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод.

До 1970 г. заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.

В продължение на 13 години е секретар на ГНС Шумен като в историята на Общината това е най-дългогодишният служител на тази длъжност.

В продължение на 20 години е избран за общински съветник, което е друг рекорд в шуменската община.

Член е на настоятелството на читалище “Т. Петков” повече от 30 години, той е един от главните организатори на походи по бойния път на шуменци в Унгария, както и активен събирател на материали за Шумен и шуменския гарнизон. Главният инициатор е за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1944 г., заради което той е отличен с Наградата на Шумен за 2000 г.

Г-н Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет на същия съюз.

Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет Шумен да

РЕШИ:

1. Присъжда званието “Носител на сребърна значка” на ИВАН БОНЧЕВ ИВАНОВ по чл.34 от Статута на символите, почетните знаци и звания на Община Шумен

 

  КМЕТ
НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/