ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Здравков Златев -
Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Удостояването на Николай В. Ночев с почетното звание на Община Шумен – “Носител на сребърна значка”

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Община Шумен е постъпило предложение от Военен клуб-Шумен с вх № 9200114/25.03.05г. за награждаване на Николай Ночев за активна обществена и творческа дейност.

Общинската администрация подкрепя предложението.

Господин Николай Ночев е роден на 25 юли 1928 г. в гр. Смядово.

Учи цигулка при известния педагог Веселин Спиров. От ранна възраст проявява интерес към музикалното изкуство и участва в младежки синфоничен оркестър при читалище “Д. Войников”.

По-късно ръководи хорове и вокални групи по предприятия и училища и се утвърждава като музикален ръководител в града.

През 1960 г. завършва с отличие национален курс за диригенти в София. В продължение на 7 години е секретар на читалище “Напредък”. Дълги години е диригент на Ансамбъл за народни песни при КТА “Мадара”, а най-големите му музикални успехи са в Дома на Народната армия в гр.Шумен.

В продължение на 57 години е ръководил над 70 ансамбъла, народни хорове и вокални групи. Участвал е в над 1000 концерта в цялата страна по различни поводи.

Днес е главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни “П.Волов” при НЧ “Д.Войников” и се включва активно в културния живот на града..

Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет Шумен да

РЕШИ:

1. Присъжда званието “Носител на сребърна значка” на НИКОЛАЙ ВЕЛИКОВ НОЧЕВ по чл.34 от Статута на символите, почетните знаци и звания на Община Шумен

 

  КМЕТ
НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/