ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Здравков Златев
Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Удостояването на Милка Димитрова Папазова с Почетното звание на Община Шумен – “Носител на сребърна значка”

Уважаема госпожо Председател,

Дами и господа общински съветници,

В Община Шумен е постъпило предложение от Дружество на шуменските художници с вх. № 61-01-119/29.03.2005 г. за награждаване на Милка Димитрова Папазова за активна обществена и творческа дейност.

Общинската администрация подкрепя предложението.

Милка Папазова е родена в с. Батак, Велико Търново. Завършва Институт за прогимназиални учители в гр. Шумен през 1951 г. и веднага започва преподавателската си практика на село, като развива и активна обществена дейност – Председател на учителската организация.

От 1959 г. е на работа в гр. Шумен, в VІ-то основно училище “Еньо Марковски”, като освен с изкуство, продължава да се занимава с обществена работа, като Председател на Учителска организация. В резултат на това през 1967 г. е наградена със “Златна значка” на Централния съвет на профсъюзите за дългогодишна активна дейност.

През същата година става методист по изобразително изкуство в отдел “Народна просвета” в Окръжен народен съвет. Активно работи за осъществяване на преподаването на изобразително изкуство, внедряване на нови програми в училище и повишаване квалификацията на преподавателите. Стимулира техните художествени изяви. Внедрява в училищната художествена практика техниката “батик” в живописта и художествената тъкан. Дълги години провежда и кръжочна дейност в тази област.

Опита си обобщава в книгата “Мозайка, батик, сувенири” – издание на НИ “Народна просвета”, 1987 г. Участва активно с ученици в инициативите на Асамблея “Знаме на мира”.

През 1984 г. е удостоена със званието “старши учител” и й е присъден “І-ви клас квалификация”.

През 1973 г. е удостоена с Орден “Кирил и Методий”, ІІІ-та степен.

През 1984 г. е удостоена с Орден “Кирил и Методий”, І-ва степен.

Г-жа Папазова е дала първият стимул за творческа работа в областта на изобразителното изкуство на много от настоящите, известни шуменски художници и непрекъснато ни доказва, че за изкуството няма възраст.

Във връзка с гореизложеното, предлагам Общински съвет Шумен да

Р Е Ш И:

Присъжда званието “Носител на сребърна значка” на МИЛКА ДИМИТРОВА ПАПАЗОВА по чл. 34 от Статута на символите, почетните знаци и звания на Община Шумен.

 

  КМЕТ НА
ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. Златев/