ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
ОТ ДАНИЕЛА КИРИЛОВА РУСЕВА -
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ШУМЕН

ОТНОСНО: УДОСТОЯВАНЕ С ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ – ВТОРА СТЕПЕН “НОСИТЕЛ НА ЗЛАТНА ЗНАЧКА НА ШУМЕН” НА РЕЖИСЬОРА ДИМИТЪР ШАРКОВ И АКТЬОРА НИКОЛАЙ УРУМОВ

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Предлагам удостояване с ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ – ВТОРА СТЕПЕН “НОСИТЕЛ НА ЗЛАТНА ЗНАЧКА НА ШУМЕН” НА РЕЖИСЬОРА ДИМИТЪР ШАРКОВ И АКТЬОРА НИКОЛАЙ УРУМОВ за спектакъла “Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – Шумен.

Спектакълът-мюзикъл “Криворазбраната цивилизация” бе създаден по повод 170-та годишнина от рождението на великия български възрожденец Добри Войников и включен в основните инициативи, отбелязващи годишнината. Само за изминалата 2004 година постановката - дело на режисьора Димитър Шарков и със специалното участие на актьора Николай Урумов – бе гледана от близо 12 хиляди зрители, което я нареди сред петте хитови спектакли на България.

Мюзикълът, реализиран от Димитър Шарков в Шуменския театър, въздейства и респектира с професионализма и високия си емоционален заряд. Спектакълът се радва на пълни салони и възторжена реакция на публиката вече трети театрален сезон, като продължава реализацията на националното си турне, преминало през повече от 20 града на страната.

Грандиозният успех на постановката е съпътстван от подчертан медиен интерес и от категоричното признание на специалистите в България. Доказателство за високият професионализъм на режисьора Димитър Шарков са неколкократните покани за гостувания на сцената на Народен театър “Иван Вазов” – София, в предавания и програми по Канал 1 на Българската национална телевизия, с многократни покани за участия на “Криворазбраната цивилизация” в най-престижните театрални фестивали в България, в т.ч. и в Оперния фестивал в Стара Загора. Сред най-високите признания на Димитър Шарков, Николай Урумов и екипа са присъдената Награда “Икар” за мъжка роля на Николай Урумов за ролята на Маргариди в спектакъла, “Награда на Шумен” за екипа на постановката, номинацията за “Икар” за сценография.

Благодарение високия професионализъм на режисьора и изпълнителя на главната роля в “Криворазбраната цивилизация” и убедителността, с която те събраха около себе си екипа на Шуменския театър, вече трета година името на Шумен с гордост звучи из цялата страна и доказва правото на града ни да бъде наричан “люлка на българския театър”.

Отчитайки заслугата на Димитър Шарков и Николай Урумов за популяризирането и славата на Шумен, за спечеленото признание на специалистите и многохилядната публика в цялата страна, за достойните за уважение и гордост успехи, които шуменските театрали пожънаха с постановката, считам, че заслугите на двамата български творци към името на града ни е голяма и заслужава почитта и уважението на цялата шуменска общественост. Присъствието им в културното настояще на Шумен е пример за ярка професионална и гражданска позиция с голямо обществено значение.

За град с висока духовност, като Шумен, би било чест да удостои РЕЖИСЬОРА ДИМИТЪР ШАРКОВ И АКТЬОРА НИКОЛАЙ УРУМОВ С ПОЧЕТНОТО ЗВАНИЕ – ВТОРА СТЕПЕН “НОСИТЕЛ НА ЗЛАТНА ЗНАЧКА НА ШУМЕН” .

 

30.03.2005 год.
гр.Шумен
С уважение:
Даниела Русева