ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Учредяване право на строеж за изграждане на обекти за комплексно обществено обслужване в кв.291 по плана на гр.Шумен

Инвеститори проявяват интерес за закупуване на право на строеж чрез търг за изграждане на обекти за комплексно обществео обслужване в УПИ І-“Жилищен комплекс и гаражи” в кв.291 по плана на гр.Шумен.

На основание чл.34 ал.2 и чл.35 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за учредяване право на строеж в урегулиран поземлен имот І - “Жилищен комплекс и гаражи” в кв.291 по плана на гр.Шумен, отразени в протокол от 28.03.2005 г. на комисията назначена със заповед № РД-25-216 от 27.02.2003г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

 

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот І - “Жилищен комплекс и гаражи” кв.291 по плана на гр.Шумен е частна общинска собственост и за него е съставен АОС №1847 от 17.02.2005год. на основание Параграф 42 от ЗОС и Заповед № РД-18-25/08.02.2005 на Областен управител.Имотът е дворно място с площ от 5 150кв. м.

Граници на имота: от изток – улица; от запад – улица; север – улица; от юг - улица.

Имотът не е обременен с вещни тежести.За него не са предявени реституционни претенции и няма сключени облигационни договори.

 

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Урегулиран поземлен имот І-“Жилищен комплекс и гаражи ” кв.291 по плана на гр.Шумен е отреден за Жилищно строителство, комплексно обществено обслужване –магазини и гаражи съгласно действащия подробен устройствен план одобрен със заповед № 982 от 1987год.,

По действащия подробен план за застрояване, в УПИ І-“Жилищен комплекс и гаражи” кв.291 по плана на гр.Шумен е определено ниско застрояване с предназначение за обществено обслужващи дейности, свободно в рамките на УПИ, свързано със съществуваща двуетажна сграда, и високо жилищно застрояване, като в това застрояване са включени два обекта:

Обект № 1 за комплексно обществено обслужване с разгъната застроена площ 49 кв.м. за сграда на 1 етаж.

Обект № 2 за комплексно обществено обслужване с разгъната застроена площ 98 кв.м. за сграда на 2 етажа.

Съгласно действащата за гр.Шумен схема на устройствено зониране изчислените застроени площи са в съответствие с нормите за стойности на устройствените показатели за жилищна зона със средновисоко застрояване по чл.19 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони /Д.В.бр. 3 от 2004год/, приложими съгласно §5 от Преходните и заключителни разпоредби на същата наредба.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота.
 в имотав близост до имота
а/ водопроводнеда
б/ канализациянеда
в/ електрификациянеда
г/ топлофикация /ТЕЦ/неда
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура и в близост до спирка на масов обществен пътнически транспорт.

 

ІІІ. Финансово–икономически проучвания.

Урегулиран поземлен имот УПИ І-“Жилищен комплекс и гаражи ” кв.291 по плана на гр.Шумен се води по счетоводно-отчетния баланс на Община Шумен на стойност 55 620,00лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - І оценителна зона.

Цената на правото на строеж на определените обекти 1 и 2 в Урегулиран поземлен имот І-“ Жилищен комплекс и гаражи ” кв.291 по плана на гр.Шумен се формира на базата на очаквана справедлива пазарна стойност като резултат от наблюдения , контролни измервания , изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни обекти и възлиза на:

За обект № 1 с разгъната застроена площ 49 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности - 3920лв.

За обект № 2 с разгъната застроена площ 98 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности - 7840лв.

Препоръчителната начална тръжна цена на правото на строеж на определените обекти определена въз основа на очакваната справедлива пазарна стойност е :

За обект № 1 /едноетажно застрояване/ с разгъната застроена площ 49 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности - 4000лв.

За обект № 2 /двуетажно застрояване/ с разгъната застроена площ 98 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности - 8000лв.

Във връзка с изложеното, предлагам Общински съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. На основание чл.37 от ЗОС да се проведе търг с явно наддаване за учредяване право на строеж в УПИ І -“Жилищен комплекс и гаражи” кв.291 по плана на гр.Шумен, АОС № 1847 от 17.02.2005 год., както следва:

За обект № 1 /едноетажно застрояване/ с разгъната застроена площ 49 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности – начална тръжна цена 4000лв.

За обект № 2 /двуетажно застрояване/ с разгъната застроена площ 98 кв.м. и предназначение за обществено обслужващи дейности - начална тръжна цена 8000лв.

2. Плащането на достигнатата тръжна цена, ведно с дължимите данъци и такси да се извърши в четиринадесет дневен срок от провеждане на търга.

3. Договорът за учредяване право на строеж да се сключи в едномесечен срок от провеждането на търга.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/