ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Продажба на общински недвижим имот – обособен обект от сграда в кв.345а, УПИ V- КОО, гр.Шумен, на основание чл.34 и 35 от ЗОС

Постъпила е молба от “Технополис-Шумен” ЕООД вх.№ 26-00-2399/ 22.04.2005 год. за закупуване на общински недвижим имот – обособен обект – западна част от едноетажна масивна сграда в кв.345а, УПИ V- КОО, гр.Шумен, във връзка с подобряване визията на бул.Симеон Велики пред новостоящата се сграда – Хипермаркет “Технополис” в имот УПИ ХІ, кв.345а.

На основание чл.34 и чл.35 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за имота, отразени в протокол от 25.04.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25- от на Кмета на Община Шумен, както следва:

 

І. Правни проучвания:

Едноетажна масивна сграда- нежилищен имот находящ се в УПИ V-37а КОО в кв.345а по плана на гр.Шумен, бул.”Сим.Велики е собственост на Община Шумен и частно лице.

Обособената – западна част от нежилищна сграда, е частна общинска собственост и за нея е съставен АОС №0508 от 16.07.1999год. за частна общинска добственост; Граници за имота: от изток – обособена част собственост на Г.Спасов; от запад -автоспирка; от север- товарни превози; от юг-бул.”Сим.Велики”

За обособения обект – западна част от едноетажна нежилищна сграда няма предявени реституционни претенции.

 

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Едноетажна масивна сграда- нежилищен имот находящ се в УПИ V-37а КОО в кв.345а по плана на гр.Шумен, бул.”Сим.Велики”е с масивна конструкция с железобетонна плоча, построена е през 1935г.

Обособената общинска западна част, предмет на настоящите проучвания е със застроена площ 58,33кв.м.

Сградата е изградена в УПИ V-37а КОО в кв.345а по плана на гр.Шумен. Съгласно действащия застроителен план сградата е запазена в съществуващите очертания. Имотът попада в обособена Предимно производствена зона съгласно действащата схема за устройствено зониране на гр.Шумен.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота:
 в имотав близост до имота
а/ водопроводдада
б/ канализациядада
в/ електрификациядада
г/ топлофикация /ТЕЦ/неда
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо много добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура. Имотът граничи с пътна артерия и граничи до спирка за масов обществен пътнически транспорт.

 

ІІІ. Финансово–икономически проучвания.

Общинският обект - обособена западна част от нежилищна масивна сграда построена в УПИ V-37а КОО в кв.345а по плана на гр.Шумен, бул.”Сим.Велики” се води по счетоводно - отчетния баланс на Община Шумен на стойност 2633.78 /две хиляди шестстотин тридесет и три/ лв. и 78 ст.

Имотът се намира в населено място от І категория - ІІ функционален тип, ІІ оценителна зона.

Общинска администрация възложи на лицензиран оценител да изготви експер-тна оценка, която да определи справедливата пазарна стойност на обособена западна част от нежилищна масивна сграда построена в УПИ V-37а КОО в кв.345а по плана на гр.Шумен. Тя е формирана на базата на очаквана пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти, устройствени показатели характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни общински имоти и възлиза на 35 000 /тридесет и пет хиляди/ лева без ДДС.

Препоръчителната продажна цена, определена въз основа на очакваната справедлива пазарна стойност е 35 000 /тридесет и пет хиляди/ лева без ДДС.

Преценена е и необходимостта за подобряване визията на Булевард “Симон Велики” и във връзка с това - от изграждане на спирка със съвременен дизайн за масов градски транспорт на мястото на действащата, която е силно амортизирана и с лош външен вид.

Предвид изложеното и с оглед, че “Технополис-Шумен” ЕООД – направило предложението за закупуване е стратегически инвеститор за гр.Шумен, подобряващ социално – икономическата инфраструктура, считам за целесъобразно Общински съвет – Шумен да вземе решение за продажбата на описания недвижим имот, на основание чл. 34 ал.4 и чл. 35 от ЗОС, с което да определи за купувач на обособеният обект “Технополис-Шумен” ЕООД, а именно:

РЕШЕНИЕ:

1.На основание чл.21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл.34 ал.4 от ЗОС и по аргумент за по силното основание от чл.35 ал.4 от ЗОС Община Шумен продава на “Технополис-Шумен” ЕООД със седалище гр.София и адрес на управление “Околовръстен път” №265, БУЛСТАТ 131329062 недвижим имот, представляващ обособен обект – западна част от едноетажна масивна сграда в УПИ V-КОО, кв.345а по плана на грVшумен, АОС №0508 от 16.07.1999 год. при следните условия:

2. Възлага на Кмета на Община Шумен да сключи Договор за продажба в едномесечен срок.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/