Проект!

ПРОГРАМА
за развитие на физическото възпитание, спорта и туризма
в Община Шумен за периода 2005 - 2007 г.

 

Основни положения

С настоящата програма се конкретизират целите и основните задачи за развитие на физическото възпитание, спорта и туризма в Община Шумен за периода 2005 - 2007 г.Изпълнението й цели да се запазят добрите традиции на шуменския спорт и да се продължи възходящият път, заложен в цялостната политика на Общината.При разработката са ползвани опитът, анализите и предложенията на спортната общественост в града, туристическите дружества, ГУП, както и изискванията на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2003 - 2004 г., Програмата на БТС за развитие на социалният туризъм, Закона за физическото възпитание и спорта, Държавни и Общински нормативни документи.

 

І. Характеристика на физическото възпитание, спорта и туризма в Община Шумен

На територията на Община Шумен функционират 28 клуба по видове спорт /Приложение 1/.С активна дейност в тях се занимават 3800 спортисти. Подборът, обучението и възпитанието на подрастващите се осъществява в УСШ "Хан Крум" – извънучилищно педагогическо учреждение на общинска издръжка /Приложение 2/.За подготовката на 1200 школници се грижат 15 щатни треньори.Ежегодно групите се формират според интересите по видовете спорт.УСШ е единственото специализирано звено за ранна подготовка на млади спортисти.

Днешните шуменски спортисти са наследници на богати спортни традиции.Спортният свят познава Шумен с изявите му по конен спорт, вдигане на тежести, лека атлетика, борба, фехтовка, баскетбол, волейбол, хандбал, художествена гимнастика.

Спортната база на територията на общината е с актове за държавна собственост, но се стопанисва и управлява от Община Шумен.Неизясненият й статут е пречка за пълноценно стопанисване и влагане на средства за подобряване на МТБ.

Опитът, постигнатите успехи, анализът на резултатите и нерешените проблеми са основата за определяне конкретните и реални цели и задачи.

Главната цел е да се създадат необходимите организационно-управленчески, материално-технически и научно-методически условия и предпоставки за подобряване на физическата дееспособност на гражданите на Шумен от всички възрасти.

Подцели:

За реализирането на тези цели е необходимо активизиране на обществения фактор и ресурсите на Община Шумен за решаване на следните:

Основни задачи:

  1. Привеждане на материално-техническата база в съответствие със съвременните изисквания и нарастващите нужди.
  2. Осъществяване на необходимата координация и оперативно взаимодействие на Община Шумен с Областна администрация, спортни клубове, ММС, МОН, БТС, БОК и НПО
  3. Укрепване на общественото начало чрез създаване на обществен спортен съвет към кмета на Общината с ясно формулирани функции, права и задължения и ефективни механизми за координация и оперативно взаимодействие.
  4. Подпомагане на спортни, туристически организации и клубове, предоставящи равен шанс за занимания с физкултура и спорт на лица с увреждания.
  5. Осигуряване на оптимален финансов ресурс за развитие на спорта и туризма в Община Шумен.

 

ІІ. Физическо възпитание и спорт

Системата за физическо възпитание и спорт е предназначена за подобряване на здравето, физическото развитие и дееспособност на жителите на Община Шумен както и създаване на предпоставки и условия за възстановяване и подем на елитния шуменски спорт и укрепване на неговите водещи позиции в страната и международният спорт, чрез следните дейности:

1. Физическо възпитание и спорт за всички

1.1. Приобщаване на широки слоеве от населението, особено на децата и младите хора, към активен двигателен режим и здравословен начин на живот. За това спомага координацията с държавната власт, спортните клубове, младежки и други сдружения, при провеждането на спортни прояви и традиционни и добре организирани дейности.

1.2. Създаване и подобряване дейността на клубовете "Спорт в училище" - средна и горна степен за координация, организация и реализиране на вътрешноучилищен спортен календар, общински първенства и етапите на ученическите игри.

1.3. Подобряване информираността на гражданите за обществените места за редовни физически упражнения и формиране на положителни нагласи за физическа активност.

1.4. Планово и поетапно извършване на реконструкция и модернизация на съществуващите спортни съоражения, детски площадки и зони за отдих и здраве и изграждане на нови.

1.5. Използване на възможностите на ШУ "Еп.К.Преславски" за подготовка на кадри по физическо възпитание и спорт.

1.6. Популяризиране на нравствените ценности на спорта

1.7. Създаване на условия и подходящ социален климат от страна на работодателите за спортуване и активен отдих на работниците и служителите чрез предоставяне на общинска спортна база.

1.8. Създаване на организация от страна на спортните клубове, които управляват или ползват общински спортни обекти, за оказване на методическа помощ при ползването от граждани и осигуряване свободен достъп за учениците през ваканциите.

1.9. Повишаване спортната култура на гражданите за самостоятелни занимания с физически упражнения и водене на здравословен начин на живот чрез рекламна, просветителска и издателска дейност.

1.10. Оказване на методическа помощ на спортните клубове и сдружения за подготовка на доброволни обществени сътрудници, организатори, инструктори и съдии.

1.11. Подпомагане масовото практикуване на спортове, чрез които се използват природните фактори слънце, въздух и вода.

1.12. Разработване на медийна политика за широко пропагандиране на спорта.

1.13. Община Шумен ежегодно със спортните клубове изготвя годишен календар и провежда като организатор или съорганизатор спортни прояви достъпни за всички: "Международен ден на предизвикателството"; спортни прояви в рамките на Майските културни празници; тенис турнир и авиорали за мото делта планери за наградите на Община Шумен

2. Самодейно физическо възпитание и спорт

Включва всички видове занимания с физически упражнения, спорт и туризъм и представлява основата на демократичното спортно движение, като свободна и спонтанна дейност за удоволствие, отдих, подобряване на физическата кондиция, снемане на психическото напрежение и утвърждаване на здравословен начин на живот.

Община Шумен подпомага практикуването му като осигурява:

2.1.Функционално годна материална база (квартални спортни площадки, общинска спортна база и зони за отдих и удоволствие)

2.2.Активна пропагандна дейност чрез средствата за масова информация.

2.3Организиране на масови спортни прояви достъпни за всички като "Ден на предизвикателството", Фестивал на бягането за наградите на "SAMSUNG", футболен турнир "Каменица", любителски турнири по тенис, тенис на маса, стрийтбол, футбол и др.

3. Физическо възпитание и спорт в детските заведения, училищата и ВУЗ:

Общината подпомага обогатяването на формите и обхвата на извънкласните и извънучилищните занимания със спорт, чрез:

3.1. Оптимизиране двигателният режим в предучилищните детските и учебни заведения на базата на договори с клубове по спортове с ранна специализация - художествена гимнастика, тенис, футбол, баскетбол и др.

3.2. Ежегодно провеждане на детски спортен празник "Весел старт"

3.3. Оказване на финансова и методическа подкрепа на училищните ръководства, училищните спортни секции и клубове за разширяване обхвата на организираните форми за спортуване чрез привличане на хонорувани учители и треньори както и такива от УСШ.

3.4. Увеличаване броя на спортните състезания, организирани и провеждани от училищата, като основа на началната спортна подготовка в детско-юношеския спорт.

3.5. Търсене на пътища и механизми от страна на училищните настоятелства за осигуряване на допълнителни средства за развитие на спорта в училищата.

3.6. Осигуряване на занимания с физически упражнения и спорт с лечебна цел в общинските детски и учебни заведения от Община Шумен съвместно с Общински здравен център и РИОКОЗ.

3.7. Общината осигурява финансово извънучилищните спортно-туристически дейности в общинските учебни заведения като важен фактор за селекциониране на двигателно способни деца за спорта.

3.8. Формиране на навици за водене на здравословен начин на живот и ограничаване на рисковото сексуално поведение чрез партньорство по проекта "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"-компонент 7.

3.9. Община Шумен финансира съгласно наредбата на МОН и ММС ежегодните ученически игри и турнири с цел утвърждаването им като главен двигател на спорта в училищата, преглед на спортните постижения и възможност за откриване на спортни таланти.

3.10. Финансово и методическо подпомагане на Ученическа спортна школа "Хан Крум" като самостоятелно извънучилищно общинско звено, развиващо началната спортна подготовка, подбора и селекцията на талантливи деца за насочване към спортните клубове на територията на Община Шумен.

3.11. Осигуряване механизми за стимулиране на учителите и преподавателите в училищата и ВУЗ, оказали съдействие за изпълнение на програмата.

4. Физическо възпитание и спорт за лица с увреждания и в неравностойно социално положение:

Община Шумен подпомага лицата с увреждания от всички възрасти и децата в неравностойно социално положение с оглед по-пълноценната им реализация в живота и активна рехабилитация, както и осмисляне на свободното време като:

4.1. Предоставя за ползване безплатно общинската спортна база.

4.2. Финансово и организационно подпомага дейността на спортните клубове, работещи с инвалиди и домовете за деца, както и участието на изявените им спортисти в държавни, международни състезания и Параолимпийски игри.

4.3. Подпомагане отбора по шахмат за незрящи към Съюза на слепите гр.Шумен.

4.4. Осигуряване на достъпна архитектурна среда за подход и лесен достъп на хора с увреждания на спортните обекти.

4.5. Община Шумен, съвместно с клуб по конен спорт "Кабиюк" и сдружение "Бъдеще за инвалидите" организират мероприятия за рехабилитация на деца с физически увреждания.

5. Физическо възпитание и спорт за ветерани:

Община Шумен подпомага организационно и финансово спортистите-ветерани за участието им в Държавният спортен календар и международни състезания.

6. Спорт за високи постижения (спортно майсторство):

Общината съвместно и в сътрудничество със спортните клубове подкрепят и развиват спорта за високи постижения за издигането на неговите престижни и възпитателни функции като фактор за спортно развитие в следните дейности:

6.1. Откриване и подпомагане на талантите в спорта. Създаване на база-данни.

6.2. Подпомагане провеждането на учебно-възпитателния тренировъчен процес в ОВЗ и УСШ.

6.3. Подпомагане на спортната медицина и спортната наука за профилактика на гръбначни изкривявания и други аномалии на опорно-двигателния апарат.

6.4. Предоставяне на спортните организации на подходящи съоражения за тренировъчна и състезателна дейност.

6.5. Утвърждаване ролята на спортните клубове и техните сдружения за развитието на физическата култура и спорт, активно подпомагане на тяхната дейност и гарантиране участието им в управлението на физическата култура и спорта в Общината.

6.6. Община Шумен подпомага финансово дейността и развитието на спортните клубове на база ежегодно приета система от критерии и условия. .

6.7. Приоритетно да се решават социално-битовите проблеми на най-изявените състезатели и треньори за спиране изтичането им към други спортни клубове.

6.8. Община Шумен подпомага перспективни шуменски спортисти, приемайки като въпрос на общински престиж високите им постижения.

6.9. Община Шумен подпомага подготовката и участието на шуменски спортисти в Европейски и Световни първенства и Олимпийски игри.

6.10. С цел развитие детско-юношеският спорт като основа на спортното майсторство, Общината съдейства или организира турнири и състезания.

6.11. На база анкета на шуменските спортни клубове и журналисти Община Шумен награждава най-добрите спортисти за изминалата година.

6.12. Учебно-тренировъчния процес, материалното обезпечаване, медицинското осигуряване и възстановяване шуменски спортисти и отбори да се приведат максимално близо до националните стандарти и условията на централизираната подготовка.

6.13. При разработване на критерии за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Шумен",Наградата на Шумен, други номинации и почетни отличия на Общината, като водещи да се отчитат постиженията в спорта на изтъкнати спортисти и треньори.

7. Международна дейност и сътрудничество:

7.1. Община Шумен съдейства за развитие на двустранните и многостранните връзки и сътрудничество съгласно договорите с побратимените градове.

7.2. Подпомага участието на шуменски спортисти и отбори в престижни Международни турнири, Световни и Европейски първенства.

7.3. Община Шумен провежда политика за приемане на домакинства на престижни Международни спортни прояви, осигуряващи допълнителни приходи и средства на спортните организации, общинската спортна база и местната икономика /Международен турнир по конен спорт, рали "Стари столици"/.

7.4. Община Шумен подкрепя спортни организации, ползващи средства от международни програми.

 

ІІІ. Социален туризъм

Социалният туризъм, развиващ най-хуманни чувства, възпитаващ патриотизъм, нравственост и духовност, допринасяща за облагородяването на човека - да стане осъзната необходимост за хора с различни интереси, професии, образование, социално положение и възраст.

1. Дейности:

1.1. Обучение на високо квалифицирани кадри за нуждите на туризма и туристическите дейности сред всички слоеве на населението.

1.2. Активно съдействие на населението за водене на здравословен начин на живот чрез повишаване на спортната и физическата култура, опознаване и опазване на природната среда, борба срещу употребата на опиати, насилие, кражби и други негативни прояви, особено сред младежите и децата.

1.3. Качествено нов подход за работа с клубовете по интереси и секциите по туризъм в училищата и спортните клубове.

1.4. Привличане на мотивирани и компетентни специалисти (експерти) в помощ на клубовете в туристическото дружество по видовете дейност.

1.5. Създаване на организация за привличане на учащи и туристи в изпълнение на програма "България - това е моята родина" - 100-те национални обекта.

1.6. Поддържане на маршрутите по трите екопътеки на територията на Община Шумен.Проучване на необходимостта от разкриване на нови.

1.7. Финансово обезпечаване на туристически маршрути, свързани с бележити дати.

1.8. Подпомагане на клуба по спелеология за разработване на картотека и картен лист на пещерите на Шуменско плато.

1.9. Подобряване състоянието на спортно-туристическата база на Шуменското плато.

2. Основни прояви:

Туристическо дружество "Мадарски конник" ежегодно съвместно с Община Шумен изготвят календар с проявите с общинско значение:

2.1. Туристическо коло рали.

2.2. Спортно-туристическо състезание в чест на Деня на организираният туризъм.

2.3. Ученически туристически събор на скаутите.

2.4. Туристически поход "По стъпките на Панайот Волов".

2.5. Лъчев осмомартенски поход "Оттук започва България"

2.6. Представително участие от гр.Шумен в туристическият републикански събор "Кристален еделвайс",

2.7. Начално обучение по ориентиране, коло, пещерно дело, скално катерене.

2.8. Международен ден на предизвикателството.

2.9. Международен ден на интензивното ходене.

2.10. Ден на Земята.

2.11. Държавно първенство по спортно ориентиране за Купата на Община Шумен.

2.12. Детски празник по спортно ориентиране "Дядо Коледа".

 

ІV. Финансово обезпечаване на програмата

1. Средства от общинския бюджет за дейностите спорт и туризъм

2. Средства от ММС съгласно Наредба №1.

3. Спонсорство и дарения.

4. Разработване на проекти с НПО и донорски организации.

5. Други източници.

 

VІ. Изпълнение и контрол на програмата

1. Програмата се приема и при необходимост може да бъде променяна с решения на Общински съвет - Шумен.

2. Община Шумен популяризира Програмата сред населението и го информира за изпълнението й.

3. Програмата се изпълнява от Община Шумен във взаимодействие с Областна администрация, спортни и туристически организации, УСШ "Хан Крум", училищни власти и други държавни и обществени институции.

4. При необходимост Община Шумен ползва експертна помощ от спортни, здравни и други специалисти.

6. Община Шумен отчита пред ПК МДСТ изпълнението на Програмата ежегодно.

7. ПК МДСТ приема критерии за разпределяне на общинските средства за подпомагане на спортните клубове.

8. Общинска администрация разработва ежегодно Календар на спортните дейности и финансовото им обезпечаване.