ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Продажба чрез търг на урегулиран поземлен имот ІV, кв. 123 по плана на кв.Дивдядово, на основание чл.35, ал.1 от ЗОС

В изпълнение на Решение №232 по протокол №13 от 04.11.2004г. на Общински съвет – Шумен, общинска администрация проведе два търга за продажба чрез търг на урегулиран поземлен имот ІV, кв. 123 по плана на кв.Дивдядово, на основание чл.35, ал.1 от ЗОС. На проведените търгове не се явиха кандидати въпреки проявеният предварително интерес, тъй като определената начална тръжна цена е висока.

На основание чл.60, ал.1 от Наредбата за РПСУРОИ бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за имота, отразени и в Решение №232 по протокол №13 от 04.11.2004г. на Общински съвет – Шумен, както следва:

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV в кв.123 по плана на гр.Шумен, кв.Дивдядово е частна общинска собственост и за него е съставен АОС № 1758 от 13.09.2004год. на основание чл. 59 от ЗОбС и Заповед на Кмета на Община Шумен № РД-25-896/03.08.2000г. Имотът представлява дворно место от 6223кв.м. Граници на имота: от изток –УПИ V , УПИ ІІ и УПИ ІІІ; от запад – път ; от север – УПИ І озеленяване: от юг – зелена площ;

Имотът не е обременен с вещни тежести. За него не са предявени реституционни претенции и няма сключени облигационни договори.

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Урегулиран поземлен имот ІV-общински в кв.123 по плана на гр.Шумен, кв.Дивдядово съгласно действащия подробен устройствен план, одобрен със заповед № РД - 25 - 154/1992год. има предназначение за производствени и складови дейности. За урегулиран поземлен имот VІ в кв.123 по плана на кв.Дивдядово няма действащ план за застрояване. Имотът попада в предимно производствена устройствена зона по действащата за гр.Шумен Схема за устройствено зониране. Съгласно действащата Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии но МРРБ /ДВ бр.3 от 2004 год./, територии от разновидност "Предимно производствена зона" могат да се застрояват при нормативни стойности на устройствените показатели за плътност, интензивност и озеленяване определени с чл.25, а именно: плътност на застрояване – Пз – от 40 до 80%; озеленена площ Позел. – от 20 до 40%; интензивност на застрояване – Кинт. – от 1.0 до 2.5. Конкретните възможности за застрояване и стойностите на устройствените показатели за поземления имот са обект на определяне с изработването и одобряването на план за застрояване, възложен от собственика по реда на ЗУТ.

Технически показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота:
 в имотав близост до имота
а/ водопроводнеда
б/ канализациянеда
в/ електрификациянеда
г/ топлофикация /ТЕЦ/нене
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура. Имотът е в близост до спирка на масов обществен пътнически транспорт.

ІІІ. Финансово – икономически проучвания.

Урегулиран поземлен имот ІV-"общински" кв.123 по плана на гр.Шумен, кв.Дивдядово се води по счетоводно - отчетния баланс на Община Шумен на стойност 32 204,00лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - ІV оценителна зона.

Въз основа на протокол от комисия от общинска администрация началната тръжна цена, определена с Решение №232 по протокол №13 от 04.11.2004г. на Общински съвет – Шумен е 125 000 лева. При така определената цена на проведените два търга кандидати не се явиха.

Общинска администрация възложи на лецензиран оценител да изготви експертна оценка за определяне на началната тръжна цена на недвижимия имот, която е формирана на базата на очаквана справедлива пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни общински имоти и възлиза на 62 230 лв.

Препоръчителната начална тръжна цена, определена въз основа на експертната оценка е 63 000 /шестдесет и три хиляди/ лв.

Предвид изложеното, предлагам Общински съвет – Шумен да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. Изменя точка 1. от Решение №232 по протокол №13 от 04.11.2004г. на Общински съвет – Шумен както следва:

"На основание чл.35, ал.1 от ЗОС да се продаде чрез търг с явно наддаване: Урегулиран поземлен имот ІV в кв.123 по плана на кв.Дивдядово, АОС №1758/13.09.2004г.; начална тръжна цена – 63 000 /шестдесет и три хиляди/ лв."

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/