ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Учредяване право на строеж за изграждане на обекти за комплексно обществено обслужване в УПИ І, кв.565 б по плана на гр.Шумен

С писма за намерения инвеститори проявяват интерес за закупуване на право на строеж чрез търг за изграждане на обекти за обществено обслужващи дейности по действащият план за застрояване в УПИ І, с отреждане за "Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" в кв.565б по плана на гр.Шумен.

На основание чл.60 и 61 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за учредяване право на строеж в урегулиран поземлен имот І – "Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" в кв.565б по плана на гр.Шумен отразени в протокол от 25.02.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-216/ 27.02.2004г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

І. Правни проучвания:

Урегулиран поземлен имот І-"Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" кв.565б по плана на гр.Шумен е частна общинска собственост и за него е съставен АОС №1698 от 08.06.2004год. на основание чл.2, ал.1, т.4 от ЗОбС и Заповед № РД-18-20/09.03.2004 на Областен управител. Имотът е с площ от 8 550,00кв.м.

Граници на имота :от изток –улица; от запад –улица; север –улица;от юг- улица.

ІІ. Градоустройствени проучвания :

Урегулиран поземлен имот І-"Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" кв.565б по плана на гр.Шумен е отреден за Жилищно строителство, Комплексно обществено обслужване, гаражи и озеленяване съгласно действащия подробен устройствен план одобрен със заповед № РД-25-1768/ от 2001год., имотът попада в смесена жилищна зона .

Съгласно действащата за гр.Шумен схема на устройствено зониране е определено свободно ниско застрояване с предназначение за обществено обслужващи дейности и високо жилищно застрояване като изчислените застроени площи са в съответствие с нормите за стойности на устройствените показатели за жилищна зона със средно високо застрояване по чл.19 от Наредба 7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони /Д.В.бр. 3 от 2004год/,. приложими съгласно §5 от Преходните и заключителни разпоредби на същата наредба.

По действащия подробен план за застрояване, в УПИ І-"Жил. строи-телство, КОО, гаражи и озеленяване" кв.565б по плана на гр.Шумен е определено застрояване за два обществено обслужващи обекта, както следва:

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота:
 в имотав близост до имота
а/ водопроводнеда
б/ канализациянеда
в/ електрификациянеда
г/ топлофикация /ТЕЦ/нене
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура и отдалечено от спирка на масов обществен пътнически транспорт.

ІІІ. Финансово – икономически проучвания.

Урегулиран поземлен имот І-"Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" кв.565б по плана на гр.Шумен се води по счетоводно-отчетния баланс на Община Шумен на стойност 54 079,00лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип - ІІІ оценителна зона.

Началната тръжна цена определена с експертна оценка от лицензиран оценител на правото на строеж за обекти А и Б в Урегулиран поземлен имот І-"Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване", кв.565б по плана на гр.Шумен е формирана на базата на очаквана справедлива пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти - устройствени показатели, данни характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни обекти и възлиза на:

Препоръчителната начална тръжна цена определена въз основа на експертната оценка е:

Във връзка с изложеното, предлагам Общински съвет да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. На основание чл.37 от ЗОС да се проведе търг с явно наддаване за учредяване право на строеж в УПИ І -"Жил.строителство, КОО, гаражи и озеленяване" кв.565б по плана на гр.Шумен, АОС №1698 от 08.06.2004год., както следва:

2. Плащането на достигнатата тръжна цена, ведно с дължимите данъци и такси да се извърши в четиринадесет дневен срок от провеждане на търга. 3. Договорът за учредяване право на строеж да се сключи в едномесечен срок от провеждането на търга.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/