ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от ВЕСЕЛИН ЗЛАТЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН

ОТНОСНО: Продажба имот - частна общинска собственост в УПИ І в кв.169 на основание чл.35 от ЗОС

С писмо вх.№ 61-01-67 от 16.02.2005г. "БУЛГАРКОНТРОЛА" ЕАД гр.София като собственик на втори етаж от масивна сграда, находяща се в УПИ – І "За жил. комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен, ул."Беласица"№9е заявило интерес за закупуване на общинската част от имота.

На основание чл.60, ал.1 от Наредбата за РПСУРОИ на Общински съвет – Шумен, бяха извършени финансово-икономически, градоустройствени и правни проучвания за имота, отразени в протокол от 10.03.2005г. на комисията назначена със заповед № РД-25-216 от 27.02.2004г. на Кмета на Община Шумен, както следва:

І. Правни проучвания:

Двуетажната масивна сграда, находяща се в УПИ – І "За жилищен комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен, ул."Беласица"№9 е етажна собственост на Община Шумен и " Булгарконтрола" ЕАД, гр.София.

Вторият етаж от сградата, заедно с прилежащите избени помещения и съответните идеални части от общите части и правото на строеж са частна общинска собственост и за тях е съставен АОС № 0854 от 26.04.2001год.; Граници за имота: от изток – улица ; от запад УПИ І-"Жил. комплекс и гаражи"; от север- УПИ І-"Жил. комплекс и гаражи"; от юг-УПИ І-"Жил. комплекс и гаражи"; от горе – покрив ; от долу – етаж

За обособеният обект – втори етаж няма предявени реституционни претенции.

ІІ. Градоустройствени проучвания:

Двуетажната масивна сграда, находяща се в УПИ – І "За жилищен комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен, ул."Беласица"№ 9 е на два етажа с избени помещения и тавански помещения; конструкция - масивна сграда с железен гредоред между двата етажа и дървен тавански гредоред, построена е през 1935г.

Вторият етаж, предмет на настоящите проучвания е със застроена площ 106,00кв.м. с железен подов гредоред и дървен тавански гредоред. Избени помещения /без югозападното избено помещение/ ведно с ? ид.част от коридора за избените помещения със застроена площ 71,00кв.м. и тавански помещения със застроена площ 106,00кв.м.

Сградата попада в УПИ -І-"За жил. комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен.Съгласно действащия застроителен план сградата е запазена в съществуващите очертания, като се предвижда възможност за надстрояване до височината на ниско застрояване – Н 10м. При условията на чл.134/6/ от ЗУТ е допустимо пристрояване към сградата.

Показатели за наличие и състояние на елементите на инженерната инфраструктура общо за имота:
 в имотав близост до имота
а/ водопроводдада
б/ канализациядада
в/ електрификациядада
г/ топлофикация /ТЕЦ/неда
д/ имотът граничи с пътна мрежа с трайна настилкада

Общо много добро състояние на елементите на инженерната инфраструктура. Имотът граничи с пътна артерия и е в близост до спирка за масов обществен пътнически транспорт.

ІІІ. Финансово – икономически проучвания.

Общинската част от масивната сграда, находяща се в УПИ І - "За жил. комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен се води по счетоводно - отчетния баланс на Община Шумен на стойност 17 423лв.

Имотът се намира в населено място от ІІ функционален тип, І оценителна зона.

Общинска администрация възложи на лицензиран оценител да изготви експертна оценка, която да определи справедливата пазарна стойност на втори етаж от сградата, находяща се в І-"За жил. комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен, ул."Беласица"№9. Тя е формирана на базата на очаквана пазарна стойност като резултат от наблюдения, контролни измервания, изчисления и отчитане на широк спектър от факти, устройствени показатели характеризиращи физическото състояние на обекта, и интереса към подобен род имоти на свободния пазар, както и сравнително отчитане на данните от достигнати тръжни цени за подобни общински имоти и възлиза на 40 000 /четиридесет хиляди/ лева без ДДС.

Препоръчителната продажна цена, определена въз основа на очакваната справедлива пазарна стойност е 40 000 /четиридесет хиляди/ лева без ДДС.

Предвид изложеното, предлагам Общински съвет – Шумен да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. На основание чл.35, ал.1, от ЗОС, да се продаде чрез търг с явно наддаване имот – частна общинска собственост, представляващ - Втори етаж от масивна двуетажна сграда, заедно с прилежащите и помещения и съответните идеални части от общите части и правото на строеж, находящ се в УПИ І - "За жил. комплекс и гаражи " в кв.169 по плана на гр.Шумен, АОС № 0854 от 26.04.2001год.; начална тръжна цена - 40 000 /четиридесет хиляди/ лева без ДДС.

2. Плащането на достигнатата тръжна цена, ведно с дължимите данъци и такси да се извърши в четиринадесет дневен срок от провеждане на търга.

3. Договорът за продажба да се сключи в едномесечен срок от провеждането на търга.

 

ПРЕДЛОЖИЛ,
ЗАМ.-КМЕТ"СВИР":
/инж.М. КУНЕВ/
КМЕТ НА ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/