ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ШУМЕН

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
ОТ ДАНИЕЛА РУСЕВА – председател на
Общински съвет Шумен

ОТНОСНО: създаване на правила за приемане на Наредби от Общинския съвет ,когато има повече от Едно предложение, уреждащо една и съща материя

 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

На заседанието си, проведено на 16.03.2004година, Консултативния съвет при Общински съвет Шумен, взе решение на предстоящата сесия на 24.03.2005 г. да бъдат приети правила за приемане на наредби или други актове на Общинския съвет, за които има няколко различни проекта, предложени от общински съветници или от общинска администрация, уреждащи една и съща материя. За сесията на 24.03.2005 г., са предложени два различни проекта от общинска администрация и от Временната комисия за актуализиране и промени на действащите наредби и правилници на Община Шумен на Наредба за учредяване на търговски дружества и за упражняване на правата на собственост от Общината в търговските дружества. На Консултативния съвет постъпи предложение от г-жа В. Велева, Общинския съвет да приеме правила за работа в подобни случаи, в следния смисъл: на първото предстоящо заседание, Общинския съвет да вземе решение, коя наредба или подзаконов нормативен акт ще разгледа по същество; проектът получил необходимото мнозинство да бъде предоставен на съответните постоянни комисии за разглеждане и внесен на сведваща сесия за приемане. Предложението бе прието от Консултативния съвет. Постъпи и предложение от г-н Асен Аврамов за прекратяване на Временната комисия за актуализиране и промени на действуващите наредби и правилници на Община Шумен.

С оглед на решенията на Консултативния съвет предлагам Общинския съвет да приеме следното

Решение:

1. Приема следните правила за приемане на наредби и други подзаконови нормативни актове от Общинския съвет, в случаите, когато има повече от едно предложение, уреждащо една и съща материя:

1.1 При внесени в Общинския съвет два или повече проекти, уреждащи една и съща материя на предстоящата сесия да се включат в дневния ред всички предложени проекти в една точка.

1.2 Общинския съвет гласува кой от предложените проекти да бъде разгледан по същество на следващата сесия.

1.3 Всеки общински съветник може да гласува само за един от предложените проекти.

1.4 Консултативния съвет разпределя проекта, за който е взето решение от Общинския съвет за разглеждане от съответните постоянни комисии.

1.5 На следващата сесия на Общинския съвет, съответния проект се разглежда и се приема с решение.

2. Прекратява дейността на Временната комисия за актуализиране и промени на действуващите наредби и правилници на Община Шумен.

 

Председател на
Общинския съвет:
/Д. Русева/