Общинска Социална Политика 2004—2007

ПРОЕКТ!

Въведение

Настоящият документ представя развитието на социалната политика в Община Шумен за периода 2005-2007 г. и дефинира необходимостта от определяне на задачите и насочване на усилията на местната власт, НПО и местната общност към разрешаване на нарастващите потребности на жителите на Общината от социални услуги и подкрепа. Той е съобразен с изискванията на нормативните актове, регламентиращи предоставянето на социални услуги, децентрализацията при управлението и финансирането им, и се основава на приоритетите и насоките в областта на социалната политика, приети с различни документи:

Общинската социална политика е съобразена със Стратегията за развитие на община Шумен за периода 2004 – 2006 г. и доразвива идеята за:

Реализирането на общинската социална политика е непрекъснат процес, инструмент за хармонизиране на местните инициативи с държавните изисквания, възможностите на местната власт, бизнеса и НПО и потребностите на жителите от Общината.

Настоящият документ включва следните основни елементи:

 

Характеристика на предоставяните социални услуги

С промени в Закона за социално подпомагане от началото на 2003 г., съществуващите заведения за социални услуги преминаха в управление на кметовете на общините. С Решение на МС всяка година се приема разделяне на дейностите в областта на социалните услуги, финансирани чрез общинските бюджети на местни и делигирани от държавата, и стандарт за численост на персонала и издръжка на делигираните от държавата дейности. За да се гарантира качеството на предоставяните социални услуги, се въведоха критерии и стандарти за социални услуги.

Правилникът за прилагане на закона за социалното подпомагане определя социалните услуги в две групи: предоставяне на социални услуги в общността и предоставяне на социални услуги в специализирани институции. Приоритет по предоставянето на социални услуги са услугите в общността, съобразно потребностите на населението и като превенция срещу настаняването в институции.

На територията на община Шумен се предлагат следните социални услуги:

Услуги за възрастни хора

  1. Дом за стари хора с отделение за лежащо-болни (хора с увреждания) с капацитет 115 места. Домът е форма на институционална услуга и предлага непрекъснати целодневни грижи, медицинско, административно, правно и социално обслужване на домуващите.
  2. Домашен социален патронаж с капацитет 190 места. Услугата е в общността и се изразява в предоставяне на храна, поддържане на личната и жилищна хигиена, битови, административни и социално-консултативни услуги.
  3. Бюро за социални услуги – разкрито в началото на 2005 г. към ДСП, което осигурява допълнителни възможности за предоставяне на социални услуги в общността под формата на "домашни грижи".
  4. Клубове на пенсионери. Общината осигурява издръжката на 31 клуба на пенсионерите. Клубовете предоставят възможност и условия на хората от третата възраст да общуват, да организират културни мероприятия, да осъществяват социална интеграция и извършват социално-помощна дейност. Клубовете са форма на социална услуга предоставяна в общността.

Услуги за възрастни с увреждания

  1. Дом за възрастни с умствени увреждания с капацитет 90 места. Домът е форма на институционална услуга и предлага целодневни грижи, медицинско обслужване, социално-правни консултации, трудотерапия и културтерапия.
  2. Клубове на инвалиди. В гр. Шумен функционират 1 клуб на инвалидите и 1 клуб на ветерани от войните и военноинвалиди с финансовата подкрепа за издръжката им от общинския бюджет.
  3. Гише за консултации и социални услуги за хора с увреждания, ракрито в Центъра за информация и услуги на Общината.

Услуги за деца с увреждания

  1. Дом за деца и младежи с увреждания с капацитет 50 места. Социалният дом разполага с нова база, проектирана и обзаведена за целите на заведението. През 2004 г. е разширен достъпът до предоставяните услуги като е завишена възрастовата граница - за деца до 18-годишна възраст. Предлага целодневни грижи, медицинско обслужване, рехабилитация и специализирано обучение като институционални услуги.
  2. Дневен център за деца с увреждания с капацитет 24 места – предлага дневни грижи, рехабилитации, обучение, консултации за деца със специални нужди и техните семейства.
  3. Дневен център за възрастни хора с увреждания, с капацитет 12 места – разкрит през 2004 г. в сградата на Дневния център за деца – допълнителни услуги, които предлага са трудотерапия и специализирано обучение.

Дневен център за деца с увреждания и Дневен център за възрастни с увреждания са форми на социални услуги в общността.

Услуги за социално слаби и безработни

  1. Жилищно настаняване. В общински жилища са настанени над 600 семейства, с установени жилищни нужди. Приоритет в общинската жилищна политика е настаняването на сираци, многодетни семейства, самотни родители и семейства на инвалиди.
  2. Проекти за безработни. В рамките на Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" Община Шумен ежегодно разработва и реализира проекти за наемане на безработни лица, за осъществяване на обществено-полезна и социална дейност, вкл. и за обгрижване на самотни възрастни хора и хора с увреждания по домовете им – социална услуга "Домашен помощник". Реализират се и проекти за наемане на млади новозавършили специалисти с висше образование в системата на общинска администрация.

Община Шумен има разгърната мрежа от социални услуги, включващи както институционални, така и социални услуги в общността за всички рискови групи от населението.

Услугите, предоставяни от институциите, са с доказано място като потребности, качество на предоставяните услуги и професионална квалификация на персонала. Финансовите средства и щатната обезпеченост, съгласно стандартите за финансиране като държавно делегирана дейност осигуряват основните параметри, обезпечаващи функционирането на социалните структури. В бюджетите им обаче няма предвидени средства за капиталови ремонти и това поставя в невъзможност институциите да поддържат и обновяват материалната си база. За това те разчитат единствено на помощ от общината. Проблем остава сградния фонд на две социални структури: Дом за стари хора, гр.Шумен и Дом за възрастни с умствена изостаналост, с.Лозево. Сградите са стари, амортизирани и независимо от ежегодно извършваните в тях строително-ремонтни дейности, не отговарят на съвременните стандарти и критерии за състояние на материалната база на този вид социални заведения. За Дома за стари хора има решение на ОбС за предоставяне на имот, общинска собственот и изготвен проект, с който общината кандидатства за финансиране пред СИФ. За Дома в с.Лозево са извършени предварителни проучвания за необходими СМР и в бюджет’2005 са предвидени средства за съфинансиране при кандидатстване по проекти за основни ремонти.

Предпочитана и утвърдена форма на социална услуга в общността е Домашния социален патронаж. За постигането на максимален ефект от работата на структурата е необходимо обновяването на остарелите превозни средства, с които се доставя храната по домовете на хората.

Независимо от отмяната на Наредба №2 за организацията и дейността на клубовете на пенсионерите и инвалидите, подкрепата на общината към хората от третата възраст и хората с увреждания не само не намалява, но и с всяка година се търсят нови форми и се реализират нови идеи за подпомагането им. Ракриха се нови клубове на пенсионерите, бяха запазени щатните бройки на организаторите, а тяхната дейност се подпомага и от работници по Програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост".

 

Партньорска дейност с организациите на хора с увреждания и други институции

  1. Съфинансиране на ремонти, поддръжка на материалната база и оборудването на помещенията, ползвани от организациите на инвалидите, хора със зрителни увреждания и др.

    Съюза на слепите получи обновена клубна база след изпълнението на съвместен проект със Швейцарското правителство за основен ремонт на общинска сграда.

  2. Съвместно участие или подкрепа на проекти, представени от различни организации: от 2 години Общината, съвместно с БЧК работи по Проект "Да помогнем заедно на хората от третата възраст"; със Съюза на инвалидите се реализира съвместен проект "Адаптирано работно място", с Бюрото за социални услуги към Националния център за социална рехабилитация и и Дирекция "Социално подпомагане" в Центъра за информация и услуги на Общината бе изградено Гишето за обслужване на хора с увреждания; в края на 2004 г. бе раз разкрито още едно гише за социални услуги заради изградените подходи за инвалиди към общинската сграда.
  3. Медицинско обслужване и консултации - осигурени са за клубовете на пенсионерите и Клуба на диабетика.
  4. Безплатно пътуване на пенсионери над 65-годишна възраст - съвместна дейност на община Шумен и "Пътнически автотранспорт" АД, гр Шумен
  5. Съвместна дейност с Кооперация "Български пенсионер" и Съюза на пенсионерите – осигуряване на общински имоти и финансови средства за разкриване и подпомагане на магазини на кооперацията, финансиране за провеждане на различни културни мероприятия на пенсионерите: Национален фестивал на патриотичната песен, Общински преглед на самодейните пенсионерски състави, чествания по клубове и др.
  6. Изпълнение на пилотен проект по Националнита програма "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България" за разкриване на Комплекс за социални услуги, включващ: Център за обществена подкрепа, звено "Майка и бебе" и Център за работа с деца на улицата. Осъществява се съгласно подписаното Споразумение с МТСП и Агенцията за закрила на детето.

Настоящите и планирани бъдещи дейности на община Шумен в областта на социалната политика са в съответствие с приетите от Общинския съвет:

в изпълнение на държавни програми, стратегии и постановления:

и съобразени с демографскатa характеристика на община Шумен и данните за лица с увреждания, настанените деца в институции и регистрираните безработни към м.XII.2004 г.:

 

Представената характеристика на социалните структури и дейности в сферата на общинската социалната политика, ангажиментите по изпълнението на нормативната база, общинските проекти и програми и посочените данни определят бъдещите насоки и действия на местната власт за периода 2005 - 2007 г., обобщени в следните стратегически цели:

Стартегическа цел І: Удовлетворяване потребностите на гражданите от социални услуги.

Подцел 1. Подкрепа на социалните заведения за подобряване качеството и разширяване обема на предоставяните социални услуги.

Дейности:
1.1. Поддържане на материално-техническата база (основни ремонти, пребазиране, преоборудване) на социални заведения и клубовете на пенсионерите и инвалидите.
1.2. Увеличаване на достъпа до социални услуги за хора с увреждания и възрастни хора.

Подцел 2. Разкриване на нови форми на социални услуги в общността.

Дейности:
2.1. Услуги за хора с увреждания и възрастни хора.
2.2. Услуги за деца и семейства в риск.

Стратегическа цел ІІ: Жилищна политика, ориентирана в подкрепа на рисковите групи от населението.

Подцел 1: Подпомагане интеграцията на рисковите групи в обществото.

Дейности:
1.1. Изграждане на "Защитени жилища".
1.2. Приоритетно настаняване в общински жилища на лица в риск (с психични и физически увреждания).

Подцел 2: Подкрепа за лица и семейства в тежко материално състояние.

Дейности:
2.1. Настаняване в общински жилища на лица и семейства, изпаднали в тежко материално и битово състояние.

Стратегическа цел ІІІ: Мерки за намаляване на безработицата.

Подцел 1: Участие с проекти по националните програми за заетост.

Дейности:
1.1. Разработване и реализиране на общински проекти по национални програми за заетост.

Подцел 2: Разработване и реализиране на общински проекти за заетост за хора с увреждания и други групи в риск.

Дейности:
2.1. Разработване и изпълнение на общински проекти.

Стратегическа цел ІV: Разширяване на партньорските взаимоотношения между Община Шумен и неправителствения сектор в областта на социалната политика.

Подцел 1. Укрепване и реализиране на съществуващи партньорства, проекти и програми.

Дейности:
1.1. Създаване условия за изграждане на умения и навици за независим живот.
1.2. Интеграция на ромската общност.

Подцел 2: Осъществяване на партньорски взаимоотношения с НПО или други структури в сферата на социалната политика.

Дейности:
2.1. Услуги за деца в риск.
2.2. Услуги за рискови групи, хора със специални нужди, възрастни хора и др.

 

Финансова рамка

І. По стратегическа цел І.

  1. Поддържане на материално-техническата база: Източници за финансиране — държавен бюджет, общински бюджет, външни източници.
  2. Разкриване на нови социални услуги:

ІІ. По стратегическа цел ІІ.

  1. За изграждане на защитени жилища:

ІІІ. По стратегическа цел ІІІ.

  1. Мерки за намаляване на безработицата:

ІV. По стратегическа цел ІV.

  1. Разширяване на партньорските взаимоотношения между община Шумен и неправителствения сектор.

Забележка: Финансовите средства, необходими за изпълнение на конкретните дейности по години в Плана за действие, се определят и приемат ежегодно с приемането на бюджета на община Шумен.

 

Очаквани резултати

Общинската социална политика, синтезирана във формулираните цели и подцели, определя посоката и пътищата за развитие и подобряване на социалната политика в община Шумен.

Реализирането й ще доведе до:

За постигане на тези резултати ще съдим по данните за:

  1. Изпълнение на изискванията съобразно държавните критерии и стандартите за предоставяне на социални услуги.
  2. Намаляване броя на децата, настанени в институции.
  3. Видовете социални услуги, предлагани в общността – увеличаване на обема и предоставяне на нови форми на социални услуги.
  4. Реализирането на проекти за съвместна партньорска дейност с НПО, представители на бизнеса и други институции.

 

Заключителна част

Общинската социална политика 2005-2007 е отворен документ, предполагащ:


ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ


Стратегическа цел І.
Удовлетворяване потребностите на гражданите от социални услуги.
Подцел 1. Подкрепа на социалните заведения за подобряване качеството и разширяване обема на предоставяните социални услуги.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
1.1. Поддържане на материално-техническата база (основни ремонти, пребазиране, оборудване) на социални заведения и клубове на пенсионерите и инвалидите. 1.1.1. Пребазиране на Дом за стари хора в Комплекс за социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания. Община Шумен, МТСП-СИФ. 2005-2007 г. ОБ, СИФ. Информационни.
1.1.2. Изготвяне на проект-задание за основен ремонт и реконструкция базата на Дом за възрастни с умствена изостаналост. Община Шумен. 2005 г. ОБ, МТСП-АСП. Трудови. Информационни.
1.1.3. Пребазиране на Домашен социален патронаж. Община Шумен, ОбС. 2005-2007 г. ОБ. Информационни.
1.1.4. Ежегодна оценка на материално-техническата база на заведенията за социални услуги (ремонтни дейности и преоборудване при необходимост). Община Шумен, заведения за социални услуги. 2005-2007 г. ОБ. Трудови. Информационни.
1.1.5. Ежегодна оценка на материално-техническата база на клубовете на пенсионерите и инвалидите ( ремонтни дейности и преоборудване при необходимост). Община Шумен, БД "Стопанска дейност и столове". 2005-2007 г. ОБ. Трудови. Информационни.
1.1.6.Обновяване на автомобилния парк на ДСП. Община Шумен, ДСП. 2005 – 2007 г. ОБ, проекти. Трудови. Информационни.
1.2. Увеличаване на достъпа до социални услуги за хора с увреждания и възрастни хора. 1.2.1. Увеличаване капацитета на Домашен социален патронаж. Община Шумен, ОбС. 2005-2007 г. ОБ, такси. (в рамките на утвърдения бюджет и такси). Информационни. Трудови.
1.2.2. Разкриване на нови клубове за пенсионери и хора с увреждания. Община Шумен, ОбС, Съюзни организации. 2005-2007 г. ОБ. Информационни.
Подцел 2: Разкриване на нови форми на социални услуги в общността.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
2.1. Услуги за хора с увреждания и възрастни хора. 2.1.1. Разкриване на Дневен център за възрастни хора и хора с увреждания в Комплекса за социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания. Община Шумен, ОбС. След откриване на Комплекса. РБ, ОБ, такси. Трудови. Информационни.
2.1.2.Разкриване на обществена трапезария в Комплекса за социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания. Община Шумен, ОбС. След откриване на Комплекса. ОБ, НПО. Трудови. Информационни.
2.1.3. Разкриване на Център за временно настаняване на възрастни хора и хора с увреждания. Община Шумен, ОбС. След откриване на Комплекса. ОБ, НПО. Трудови.
2.1.4. Разкриване на Бюро за социални услуги в ДСП. Община Шумен, ДСП. 2005 г.   Трудови, Информационни.
2.1.5. Предоставяне на социални услуги и консултации за хора с увреждания в ЦИУ – община Шумен. Община Шумен, Д"СП", Бюро за социални услуги-НЦСР. 2004–2007 г. ОБ, Д"СП", БСУ-НЦСР. Трудови, Информационни.
2.2. Услуги за деца и семейства в риск. 2.2.1. Разкриване на Комплекс за социални услуги за деца, който включва:
- Център за обществена подкрепа;
- Звено майка и бебе;
-Център за работа с деца на улицата.
МТСП-ЗУП, Община Шумен, НПО, ДСП-ОЗД. 2005-2012 г. МТСП, Световна банка, ОБ, НПО. Трудови, Информационни.
2.2.2. Разкриване на Център за временно настаняване ("спешен прием") на безпризорни деца в Комплекс за социални услуги за деца. Община Шумен, ОбС. 2005-2007 г. ОБ, НПО. Трудови. Информационни.
2.2.3. Разкриване на Дневен рехабилитационен и семейно-консултативен център за деца с физиически и психически увреждания и техните семейства. Община Шумен, ДЦДВХУ, НПО. 2005-2007 г. НПО, проект. Трудови. Информационни.
2.2.4. Осигуряване на интегрирано обучение на деца ,настанени в ДДМУ и ДЦДВХУ. Община Шумен, РИ на МОН, ДДМУ, ДЦДВХУ. 2004-2007 г. ОБ, РБ. Трудови.
2.2.5. Преструктуриране на ДДМУ по проект "Реформа за повишаване благосъстоянието на децата в България". Община Шумен, МТСП-ЗУП, ДДМУ. 2005-2007 г. Световна банка, МТСП. Трудови.

Стратегическа цел ІІ.
Жилищна политика, ориентирана в подкрепа на рискове групи от населението
Подцел 1: Подпомагане интеграцията на рисковите групи в обществото,/td>
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
1.1. Изграждане на "Защитени жилища" 1.1.1. Определяне на целевата рискова група. Община Шумен. 2005 г.   Трудови. Информационни
1.1.2. Определяне на жилищата от общинския жилищен фонд. Община Шумен, ОбС. 2005 г.   Трудови. Информационни.
1.1.3. Ремонт и оборудване. Община Шумен, "ОЖИ" ЕООД. 2005 г. МТСП, ОБ, "ОЖИ"ЕООД Трудови.
1.1.4. Изработване и приемане на правилник за предоставяне и контрол на услугите. Община Шумен, ОбС, "ОЖИ"ЕООД. 2005г.   Трудови. Информационни.
1.2. Приоритетно настаняване в общински жилища на лица в риск ( с психични и физически увреждания). 1.2.1. Определяне на целевите рискови групи:
- лица спсихически увреждания;
- лица с физически увреждания.
Община Шумен, ЛЗ. 2005-2007 г.   Трудови. Информационни.
1.2.2. Определяне на жилищата от общинския жилищен фонд. Община Шумен, ОбС. 2005 г.   Трудови, Информационни.
Подцел 2. Подкрепа за лица и семейства в тежко материално състояние.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
2.1. Настаняване в общински жилища на лица и семейства, изпаднали в тежко материално и битово състояние. 2.1.1.Определяне на жилища от общинския жилищен фонд. Община Шумен, ОбС, "ОЖИ"ЕООД. 2005-2007 г.   Трудови. Информационни.
2.1.2. Изработване на правила за настаняване. Община Шумен, ОбС. 2005 г.   Трудови.

Стратегическа цел ІІІ:
Мерки за намаляване на безработицата
Подцел 1: Участие с проекти по Националните програми за заетост.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
1.1. Разработване и реализиране на общински проекти по Национални програми. 1.1.1. Проучване на потребностите и разработване на общински проекти по НП "ОСПОЗ". Община Шумен, общински бюджетни организации, МТСП. 2005 г. (ежегодно) ОБ, МТСП. Трудови. Информационни.
1.1.2. Участие с общински проекти по програмата "Заетост на младежи с висше образование в публичната администрация". Община Шумен, МТСП. 2005 г. (ежегодно) ОБ, МТСП. Трудови. Информационни.
1.1.3. Проекти по други НП. Община Шумен, НПО, институции. 2005-2007 г. ОБ, МТСП. Трудови. Информационни.
Подцел 2: Разработване и реализиране на общински проекти за заетост за хора с увреждания и други групи в риск.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
2.1. Разработване и изпълнение на общински проекти. 2.1.1. Разработване и изпълнение на проект "Разкриване на адаптирано работно място". Община Шумен, НФСР, Сдружение "Бъдеще за инвалидите". 2004-2006г. ОБ, Фонд "РСИ". Трудови. Информационни.
2.1.2. Разработване на проекти за хора с увреждания и др. Община Шумен, НПО. 2004-2007 г. ОБ, проекти. Трудови. Информационни.

Стратегическа цел ІV:
Разширяване на партньорските взаимоотношения между Община Шумен и неправителствения сектор в областта на социалната политика.
Подцел 1: Укрепване и реализиране на съществуващи партньорства, проекти и програми.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
1.1. Създаване условия за изграждане на умения и навици за независим живот. 1.1.1. Реализиране на проект "Развиване на умения за независим живот за лица с увреждания". Община Шумен, ДЦДВХУ, Сдружение "Независим живот"-Шумен, 2004-2005г. БАЛИЗ-София. Трудови.
1.1.2. Разработване на общинска програма по проект "Разкриване на адаптирано работно място". Община Шумен, Сдружение "Бъдеще за инвалидите – Шумен" 2004-2006 г. ОБ, Ф "РСИ". Трудови. Информационни.
1.2. Интеграция на ромската общност. 1.2.1. Изпълнение на общинска програма "Равноправно интегриране на ромите в българското общество" . Община Шумен, ромски и др. НПО. 2004-2007г ОБ, НПО, (съгласно плана за действие). Информационни. Трудови.
Подцел 2: Осъществяване на нови партньорски взаимоотношения с НПО и др. структури в сферата на социалната политика.
ДейностиЗадачиИзпълнители (партньори)СрокРесурси
ФинансовиДруги
2.1. Услуги за деца в риск. 2.1.1. Проект за осигуряване на специализиран автомобил за превоз на деца инвалиди за нуждите на децата от ДЦДВХУ. Община Шумен, ДЦДВХУ, Сдружение "Независим живот"-Шумен 2005 г. БАЛИЗ-София. Информационни.
2.1.2. Проект за съвместна социална дейност с деца в риск и техните семейства в Комплекс за социални услуги за деца. Община Шумен, ОбС, Женско дружество "Родолюбие 1872" , НПО. 2005-2007 г. ОБ, НПО, проекти. Информационни.
2.1.3. Проекти за предоставяне на услуги за деца в общността по реализиране на Общинската стратегия за закрила на децата. Община Шумен, НПО. 2005-2007 г. ОБ, проекти. Информационни.
2.2. Услуги за рискови групи, хора със специални нужди и др. 2.2.1. Разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица със зретелни увреждания. Община Шумен, Районна съюзна организация на слепите. 2005-2007 г. ОБ, ССБ. Трудови. Информационни.
2.2.2. Разкриване на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с физически увреждания. Община Шумен, Съюз на инвалидите Шумен. 2005-2007 г. ОБ, СИ. Трудови. Информационни.
2.2.3. Проект за съвместната социална дейност между Община Шумен и Хоспис "Милостивия самарянин". Община Шумен, Хоспис "Милостивия самарянин". 2005-2007 г. ОБ, НПО. Информационни. Трудови.
2.2.4. Други проекти с НПО, Съюз на инвалидите, Съюз на слепите,Организация на ветераните от войните и военноинвалидите от мирно време, Съюз на пенсионерите. Община Шумен, НПО, съюзни организации. 2005-2007 г. ОБ, НПО, проекти. Информационни. Трудови.
2.2.5. Проекти на социални заведения и НПО. Община Шумен, НПО, ДСХ, ДВУИ, ДДМУ, ДЦДВХУ. 2005-2007 г. Община Шумен. Информационни. Трудови.