ОБЩИНА ШУМЕН

МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

О Т Ч Е Т

ЗА ДЕЙНОСТТА НА МКБППМН ПРИ ОБЩИНА ШУМЕН
ЗА 2004 ГОДИНА

 

1. Състояние, структура и тенденции на престъпността и противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

През изминалата 2004 година основна задача на Детска педагогическа стая беше предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпленията и противообществените прояви от малолетни и непълнолетни на територията на Община Шумен.Приоритет беше ранната профилактика на детската и младежка престъпност,пресичане на престъпления срещу подрастващи и работата с общински и държавни институции по закрила на детето.Благодарение на работата и засилената профилактична дейност, състояща се в изнасяне на профилактични беседи по училищата, индивидуални мероприятия със застрашени подрастващи и техните родители и други, в края на отчетния период можем да отбележим тенденция на устойчивост и спад на извършените престъпления и противообществени прояви.

През 2004 година са извършени 195 престъпления от 176 извършители подрастващи.Като за сравнение през 2003 година са извършени 203 престъпления от 208 извършителя.Не са регистрирани случаи на тежки престъпления като убийства, блудства, отвличания, въоръжени грабежи и други.

Водени на отчет през годината в ДПС са 317 малолетни и непълнолетни правонарушители, от които 73 новорегистрирани.Поради поправяне и навършване на пълнолетие свалени от отчет са 82 подрастващи като към 01.01.2005 год. са били 244.

Като утвърден криминален контингент с извършени повече от две противоправни деяния на отчет се водят 46 маловръстни.Регистрирани за употреба на упойващи наркотични вещества са регистрирани 18 непълнолетни, а за проституиране 7 непълнолетни момичета.

Жертва на престъпления за отчетния период са били 140 деца, 73 от тях са жени.Най-голям е броят на пострадалите от кражби - 72, на измама и изнудване -18, на грабежи -11, на малтретиране извън семейството -12 и други.

При направения анализ относно причините за асоциалните прояви и престъпления сред децата на преден план се очертаха следните фактори - нездрава и кримоногенна семейна среда, липса на пълноценен и ефективен родителски контрол, не посещаване на училище, вредно влияние на приятелското обкръжение, липса на трайни интереси, лекомислие и увлечение.

 

2. Разглеждане на противообществени прояви, извършени от малолетни и непълнолетни /възпитателни дела /.

През 2004 година Местната комисия за БППМН при община Шумен е образувала 83 възпитателни дела, значително по-малко в сравнение с 2003 година - 121 възпитателни дела.От общия брой образувани възпитателни дела 58 са решени, 8 дела са прекратени и 17 са останали несвършени или насрочени за решаване след отчетния период.

От постъпилите предложения и преписки за образуване на възпитателни дела и тази година най-голям е броят им от Районна прокуратура - 64, 13 са от РПУ, 5 сигнала от интитуциии и 1 от граждани.

Броят на постъпилите предложения, касаещи извършени престъпления е 75, а за извършени противообществени прояви - 8 преписки.От престъпленията най-много са преписките за извършени кражби - 59, 7 за грабежи, 8 за побой, увреждане на имущество и др. и 1 преписка за нанесена телесна повреда.По отношение на извършени противообществени прояви - 5 са за хулиганство, 2 за бягство от дома и 1 преписка за проституиране.

От общия брой преписки — 33 от тях касаят противообществени деяния, извършени от повече от едно лице: 20 преписки са с двама извършители, 9 с трима извършители и 4 преписки с по четири извършителя.

На 84 деца са наложени възпитателни мерки по ЗБППМН — 72 от тях са момчета и 12 са момичета.По-голям е броят на непълнолетните извършители - 58, а малолетните са 26.Най-много деца - 67 са извършили кражби, а 15 от тях са извършили кражби на мобилни апарати.

Прави впечатление, че извършените престъпления в съучастие са предимно от вилни имоти, както и кражбите на метални отпадъци.

На 84 деца да наложени 88 възпитателни мерки по ЗБППМН, като 2 от децата са с две мерки. Най-често налаганата възпитателна мярка е "Предупреждение" и "Поставяне под възпитателен надзор на родителите със задължение за полагане на засилени грижи". По отношение на последната съставът определя мерките за засилени грижи от страна на родителя, който подписва декларация за отговорността по осъществяване на мерките. За 5 деца е наложена най-тежката мярка "Настаняване във ВУИ". Едно дете е настанено в СПИ с.Драгоданово. На 10 деца съставите са поставили "Предупреждение за настаняване във ВУИ с изпитателен срок до 6 месеца". През годината няма обжалвани решения. Не са възниквали проблеми при разглеждане на възпитателни дела. Органите на РПУ съдействат за принудително довеждане на маловръстните и техните родители. Дирекция "Социално подпомагане" в лицето на Отдела за закрила на детето осигурява свой представител в заседанията по разглеждане на възпитателните дела. Осигурява се и пихологична консултация и изготвяне на екпертизи от клиничния психолог към Консултативния кабинет.

Контролът по привеждане в изпълнение на възпитателните мерки се осъществява от специалистите и обществените възпитатели.

Налагани мерки спрямо родителите по чл.15 за проявено нехайство по отношение на родителските грижи и контрол- съставът е наложил през годината на 5 родителя "Предупреждение".

Настанените във ВУИ и СПИ деца са по реда на ЗБППМН, за други случаи МКБППМН няма информация.

По отношение на децата настанени в корекционно-възпитателни заведения — за 1 дете от СПИ с. Стралджа и 1 дете от ВУИ с.Керека Местната комисия е информирана във връзка с незаинтересоваността на родителите за тези две деца.Своевременно са осъществени срещи с тези родители, като същите са предупредени по отношение на техните задължения, когато децата са настанени извън семейството.

 

3. Организационно състояние на Местната комисия.

В съответствие със Закона за БППМН Местната комисия за БППМН при община Шумен е определена със заповед на кмета на общината.В състава са включени 15 члена и щатен секретар.Пленарният състав на комисията се състои от членове на общинска администрация, ХЕИ, РПУ, ДСП- Отдел за закрила на детето, юрист и психолог.

Проведени през годината са 5 заседания на комисията и оперативното бюро по отношение: състоянието на детската престъпност на територията на община Шумен, работата на психолога в консултативния кабинет-тенденции и насоки, възпитателния надзор на обществените възпитатели.На разширени заседания на МК съвместно с педагогически съветници и председателите на Училищните комисии за БППМН е отчетена дейността на комисията, изведени приоритети и приети мерки за взаимодействие.

 

4. Дейност на комисията.

В основата на социално-превантивната дейност на МК през 2004 година стоеше реализацията на следните насоки:

Провокиран от отчета на Местната комисия за 2003год. общински съвет -Шумен инициира организирането и провеждането на кръгла маса по проблемите на детското асоциално поведение.Инициативата се реализира с участието на община Шумен и Местната комисия.В обсъждането на проблемите взеха участие представители на всички институции от гр.Шумен- Шуменски районен и окръжен съд, Районна и окръжна прокуратура, РДВР, учебни заведения, Обединен детски комплекс, Дирекция социално подпомагане, НПО, ученически парламент, общински съветници и ръководството на община Шумен.Интересен и полезен опит представиха и гостите на кръглата маса от Централна комисия за БППМН и Главна дирекция по изпълнение на наказанието.Идеята на кръглата маса бе да очертае ролята на всяка институция по конкретния проблем, открито да се споделят трудностите и да се постигне по-добра координация и взаимодействие в превенцията на детската и младежка престъпност.

Специалистите от комисията активно съдействаха на училищните ръководства при решаване на проблеми, свързани с негативни нагласи и прояви от страна на учениците.Съвместно с инспекторите от ДПС се проведе кампания в учебните заведения под мотото "Не на агресията" под формата на беседи и дискусии в часовете на класа.Реализирани бяха и тематични кампании и родителски срещи - "Деца в конфликт със закона", "Риск и опасности от въвличане на децата в проституция и трафик", "Насилието над децата и как да се предпазим".

Във връзка с участието на МК в работата на общинската комисия по ред и сигурност бяха изработени, отпечатани и разпространени във всяко учебно заведение брошури със съвети към децата, относно тяхната безопасност и сигурност.

През годината се проведоха за първи път открити дни в Местната комисия с деца, родители, общественост и медии за запознаване с дейността на комисията и приобщаване на обществеността в града при решаване проблемите на младите хора.Интерес у децата и много полезни изводи за работещите специалисти в комисията предизвика пътуващият семинар с ученици от СОУ"Панайот Волов" под ръководството на педагогическия съветник.Под формата на симулативна игра децата работиха по казуси и се опитваха справедливо да разрешат проблемите на своите връстници, нарушили закона.

По националната стратегия и общинската програма за борба срещу злоупотребата с алкохол и наркотици бяха реализирани съвместно с ХЕИ и общинските структури по здравеопазване дейностите:

Помощен орган към Местната комисия е Консултативният кабинет по проблемите на детската личност, който доказа своята необходимост и резултатност. Утвърди се трайна тенденция за повишаване търсенето на психологични консултации на деца и родители.През периода на изтеклата 2004 година Косултативният психологичен кабинет функционираше на същите принципи затвърдени в предходните години, а именно:

Елемент от работата на кабинета са и казусите, изпращани от отделите за закрила на детето в Шумен,Нови Пазар и В.Преслав.Ангажиментите към община Нови Пазар и Велики Преслав, където няма психолог са предимно за изготвяне на ескпертни заключения.Търсенето на консултации от педагогическите съветници в училищата е проблем, който е необходимо да се усъвършенства.В тази връзка през изтеклата година се използваха няколко форума, на които се опитахме да насочим идеята - педагогическите съветници да знаят какво е удачно да разпознават в личността на подрастващите, за да ги насочат към психолог.С участие при обсъждане на проблеми произтичащи от агресивността в детското поведение психологът се отзова на поканите от читалища и училища от гр.Шумен.

За отчетния период през кабинета са преминали около 90 деца, 60 родители, 5 учители и 7 педагогически съветници като цифрите бележат еднократното посещение.Почти всички са консултирани повече от един път.

В работата на Консултативния кабинет предстои осъществяването на психотерапевтични групи за деца с инцидентни прояви или с такива, преценени като рискови.Идея са също и смесени групи деца с поведенческо отклонение и такива пребивавали в корекционно-възпитателните учебни заведения- ВУИ и СПИ.

Социалната закрила и помощ на децата се осъществява чрез участието на представител от отдела за закрила на детето в Консултативния кабинет.Съвместна е и грижата в социалната подкрепа на малолетните и непълнолетните настанени във ВУИ и СПИ, както и реинтеграцията на освободените от тези учебни заведения.От страна на социалните работници от ОЗД и обществените възпитатели в МК се осъществяват необходимите дейности за решаване на социално-битовите и образователни проблеми на такива деца с цел успешна адаптация към новите условия и предпазване от асоциални деяния.

В помощ на правната информираност на децата бе изготвена актуална брошура от юриста към Консултативния кабинет, касаеща действащата нормативна уредба по отношение на малолетните и непълнолетните.

Неотменна грижа на работещите в Местната комисия са и децата без родители, за които община Шумен е назначила настойници и попечители.Създадени са трайни много добри взаимоотношения с децата и техните настойници, които доверяват проблемите си и търсят нашето съдействие за решаването им.Седма година Общината осигурява финансови средства /за тази година по 40 лв. на дете/ за коледните и новогодишни празници.Общински отдел култура осигури покани за децата и настойниците за коледния празничен концерт.

Във връзка с общинската наредба за търговската дейност представители на Местната комисия ежеседмично участват в извършваните нощни проверки за ограничаване достъпа на малолетни и непълнолетни в развлекателните заведения и интернет зали без придружаващ ги родител след указания час.

 

5. Взаимодействие на Местната комисия с институциите.

Предвид обстоятелствата, изискващи разширяване на превантивната работа и включване на всички институции по образованието за ограничаване противообществените прояви на децата в училище през 2004г. се работи по програма с РИО-Шумен и отдел "ПКМД" при община Шумен.

По проекта "Полицията в близост до обществото" и общинската комисия "Ред и сигурност" участието на Местната комисия и ангажиментите й бяха отразени в работни карти.Основно вниманието на комисията бе насочено към опазване сигурността на децата в училище, опазване на имуществото в училище, работата на охранителите в районите на училищата, превенция за предпазване от употреба и разпространение на наркотични вещества, както и агресивните прояви на децата.

МКБППМН като партньор в плана за действие за защита правата на децата на улицата предостави психологична консултация, изготви база данни за децата на улицата и рискови такива по простъпили преписки през годината.Съвместно с ромската фондация "Искра" за децата бяха осигурени услуги за социална и битова подкрепа и решаване на образователните им нужди.

Дейността на МКБППМН бе отразявана през годината от средствата за масова информация посредством : участие в телевизионни предавания по проблемите на престъпността и поведението на младите хора, интервюта в местните и национални вестници за детската агресия и отразяване на дейности, свързани с превенция на детското асоциално поведение.

 

6. Обществени възпитатели.

През 2004год. към Местната комисия работеха 6 обществени възпитатели с деца излезли от интернати - ВУИ и СПИ, деца с възпитателни мерки по чл.13,б."Е" и чл.13,ал.1,т.5 от ЗБППМН /за възпитателен надзор на обществен възпитател/.Едновременно с индивидуалната корекционно-възпитателна работа с всяко от децата, обществените възпитатели участваха в заседанията по възпитателните дела като обществени защитници, а от месец октомври и като извършващи проверки по сигнали на граждани и институции.Контролът върху дейността на обществените възпитатели се осъществявя от секретаря и специалистите в МК.Ежемесечно се представят отчетите на обществените възпитатели и съгласно Наредба № 2 на ЦКБППМН тяхната дейност е финансово обезпечена.

 

7. Квалификационна дейност.

За реализирането на общинската програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН членове на МКБППМН бяха включени в обучителен семинар,съвместно с представители на ХЕИ и НПО.

Във връзка с промените на ЗБППМН секретарят участва в обучителен семинар, организиран от ЦКБППМН по правната рамка и приложение на закона.Обучителен семинар с членовете на МКБППМН, педагогически съветници, РДВР, РПУ, Районна прокуратура, Отделите за закрила на детето на територията на област Шумен бе проведен през месец ноември във връзка с прилаганите промени в ЗБППМН.

Обучителни срещи се проведоха в Местната комисия за БППМН за обучение на членовете на комисиите по възпитателните дела, изготвянето на докладите за всяко дете и проверката по сигнали, извършвана от обществените възпитатели.

В своята квалификационна дейност през годината комисията разчиташе на работещите специалисти в МКБППМН, Инспектори ДПС и Консултативния кабинет.В процеса на работа се очерта необходимостта от реализиране на различни форми на квалификация - семинари, тренинги и др. обхващащи по-широка аудитория от класни ръководители и родители.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МКБППМН:
/ Д.Иванова /

 

СЕКРЕТАР НА МКБППМН:
/ Б.Мирчева /