ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГР. ШУМЕН

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Веселин Здравков Златев –
Кмет на Община Шумен

ОТНОСНО: Участие на Община Шумен в гражданско дружество “Дом на литературата”

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В Община Шумен се получиха писма за намерение от Съюза на българските писатели и ШУ “Епископ Константин Преславски” за създаване на гражданско дружество “Дом на литературата” между Община Шумен, Съюза на българските писатели и Шуменския университет. Целта на дружеството е да издири и съхрани писателските архиви на автори, родени или свързали живота си с Шумен, да събере факти и спомени на съвременници и техни близки за живота и творческата им дейност. В дейността му се предвижда и работа с детските, ученическите и студентските литературни кръжоци, координиране на литературната периодика в общината, оказване на компетентна помощ на Община Шумен при организирането и провеждането на прояви, свързани по един или друг начин със съвременния литературен процес или литературната история.

Гражданското дружество ще организира своята дейност на базата на договорни отношения между съдружниците Съюза на българските писатели, ШУ “Епископ Константин Преславски” и Община Шумен.

За постигане на целите на дружеството съдружниците участват със:

Средствата ще се осигурят от общински бюджет “Други дейности по културата”.

Участието на Община Шумен в гражданско дружество “Дом на литературата” ще бъде израз на вниманието на Общината към съхранението и развитието на богатото литературно наследство на Шумен и Шуменския край.

Поради това предлагаме на Общински съвет да,

Р Е Ш И:

1. Дава съгласие Община Шумен да участва в гражданско дружество “Дом на литературата”.

2. Предлага на кмета на Общината да предвиди в Бюджет 2005 “Други дейности по културата” финансови средства за дейността на дружеството.

 

Предложил,
ЗАМ.-КМЕТ ПО КУЛТУРА
ПРОСВЕТА И ОБРАЗОВАНИЕ:
/Донка Иванова/
КМЕТ НА
ОБЩИНА ШУМЕН:
/В. ЗЛАТЕВ/